Jasper van Dijk en Fred Teeven in debat over TTIP, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 6 december 2015 20:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 Toon locatie
aanwezigen F. (Fred) Teeven i, J.J. (Jasper) van Dijk i e.a.
organisatie Socialistische Partij (SP) i

Zelden heeft een verdrag nog voor het getekend is zoveel controverse opgeroepen als TTIP. Voorstanders wijzen op economische groei en een sterkere geopolitieke positie van Europa. Tegenstanders wijzen op negatieve milieueffecten en de weinig democratische manier van besluitvorming. In De Balie gaan Fred Teeven (VVD) en Jasper van Dijk (SP) met elkaar in debat over de voor- en nadelen van TTIP. Een debat over twee botsende ideologieën, het verschil tussen beeldvorming & realiteit en de positie van Europa ten opzichte van de rest van de wereld.

Wat is TTIP?

Het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag is een voorgesteld vrijhandelsverdrag, waarover wordt onderhandeld tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. De onderhandelingen zijn nog gaande, maar hevige protesten leiden tot druk op politieke leiders. Verloochenen zij de democratie met dit verdrag? Is TTIP een economische NAVO? Hoe zit het met dat arbitragetribunaal, ISDS?

Met:

  • Fred Teeven (Tweede Kamerlid VVD)
  • Jasper van Dijk (Tweede Kamerlid SP)

Met een inleiding van ​Roos van Os (SOMO).

Redactie: Tim Wagemakers (De Balie)


1.

Socialistische Partij (SP)

De SP is een socialistische, eurosceptische partij. De partij werd opgericht in 1972 en kent vooral een sterke lokale, actiegerichte basis. De SP wil 'een samenleving waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staan'. Sinds 13 december 2023 is Jimmy Dijk i politiek leider.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i haalde de SP vijf zetels, een verlies van vier zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2021. De partij heeft drie zetels in de Eerste Kamer i en momenteel geen zetels in het Europees Parlement.

2.

Meer over...