Film&debat: Ice and the Sky, Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 4 augustus 2020
kalender

Film&debat: Ice and the Sky, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 19 november 2015 19:00 - 21:30
plaats Den Haag
locatie Filmhuis Den Haag, Spui 191 Den Haag Toon locatie
organisatie Montesquieu Instituut i, Internationaal perscentrum Nieuwspoort i, ProDemos i, Filmhuis Den Haag i

In de jaren vijftig reisde wetenschapper Claude Lorius mee met een internationaal georganiseerde expeditie naar Antarctica. Daar ontdekte deze klimatoloog de eerste aanwijzingen voor een recente verandering van het klimaat. In de film 'Ice & The Sky' werpt Lorius, aan de hand van zowel oude, unieke 16mm beelden als nieuwe high definition-filmbeelden van Antarctica, een blik op de rol van de mens in klimaatverandering.

De film gaat in première in aanloop naar de 21e jaarlijke klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Deze vindt plaats in Parijs van 30 november tot 11 december 2015. Het doel van de top is om het eens te worden over een nieuw verdrag ter vervanging van het Kyoto-protocol dat in 1997 werd opgesteld. Sommige klimaatwetenschappers noemen deze top de belangrijke ooit.

Een wetenschapper of politicus gaat in op de wetenschappelijke en/of politieke kant van de film Wat betekenen de veranderingen op Antartica en wat kunnen we verwachten van de aankomende klimaatconferentie in Parijs?

Praktische informatie

Datum: Donderdag 22 oktober om 19.00 - 21.30 uur

Locatie: Het Filmhuis, Spui 191 te Den Haag

Toegangsprijs: standaard € 9,-, € 7,50 voor student, 65+ en CJP (voor film én debat)

Meer informatie op de site van het Montesquieu Instituut i

Aanmelding

Bestel hier uw kaarten op de site van Filmhuis Den Haag

Achtergrondinformatie

Film & debat is een samenwerking tussen het Filmhuis Den Haag en het Montesquieu Instituut. Het is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking waar verder ook Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat bij zijn aangesloten.


1.

Montesquieu Instituut

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Dankzij haar unieke positie, letterlijk in het centrum van de politieke macht, is Nieuwspoort betrokken bij vele initiatieven. Zo werkte Nieuwspoort mee aan de totstandkoming van ProDemos, voorheen Huis voor democratie en Rechtsstaat. In samenwerking met Haagsch College i worden er regelmatig colleges en events georganiseerd. Nieuwspoort is ook actief voor Internationale Stad van de Vrede, waarbij het perscentrum onder andere intensief samenwerkt met de gemeente Den Haag. Daarnaast organiseert Nieuwspoort jaarlijks de Kees Lunshoflezing, waarmee Nieuwspoort een bijdrage wil leveren aan een open debatcultuur over de verhouding tussen politiek en journalistiek.

3.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

4.

Filmhuis Den Haag

Het Filmhuis Den Haag is een onafhankelijk filmtheater dat de kennis van en de liefde voor film en filmgeschiedenis wil overbrengen door de presentatie van films die doorgaans niet te zien zijn in de reguliere bioscopen. Ook organiseert het Filmhuis workshops, debatten, lezingen en educatieve voorstellingen.

Het Filmhuis Den Haag werd officieel geopend op 2 september 1981. In 1991 verhuisde het Filmhuis naar de huidige locatie aan het Spui. Het Filmhuis heeft zeven zalen: vijf filmzalen en twee multifunctionele zalen.

5.

Meer over...