Uitnodiging TTIP-congres: alle perspectieven belicht, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 11 november 2015 13:00 - 18:30
plaats Den Haag
locatie de 'Malietoren', Bezuidenhoutseweg 12 Toon locatie
aanwezigen H.A. (Hans) de Boer i, F. (Felix) Rottenberg i, J. (Jan) Laan, J. (Hans) de Boer, K. Verhoeven i, C. (Catelene) Passchier e.a.
organisatie MKB-Nederland (MKB) i

VNO-NCW en MKB-Nederland openen op 11 november 2015 hun deuren voor een breed debat over TTIP, het Transatlantic Trade and Investment Partnership. Ofwel het vrijhandels- en investeringsverdrag tussen de VS en Europa. Maar hoe heeft dit verdrag effect op u als ondernemer of u als burger? Wat zijn de economische effecten? Levert het banen op of zorgt het voor verdringing op de arbeidsmarkt? In welke mate is er een garantie op bescherming van milieu en gezondheid? En hoe staat het met mogelijke effecten op ons sociaal stelsel? Een greep van de onderwerpen die aan bod komen tijdens het TTIP-congres van VNO-NCW & MKB Nederland.

De heer Garcia Bercero, plaatsvervangend Directeur Generaal voor Handel van de Europese Commissie en hoofdonderhandelaar namens de EU voor TTIP, opent het congres en zal een inkijkje bieden in het onderhandelingsproces.

Experts delen vervolgens hun perspectieven opgedeeld in twee thema’s: 'economische effecten & ondernemersuitdagingen' en 'bescherming, waarborgen en het systeem van arbitrage ten behoeve van investeringsbescherming'. Dit vormt de input voor een debat met een high level panel dat nader zal reflecteren op de bijdragen van de experts. Uiteraard zal er ook volop ruimte zijn voor vragen uit het publiek. De heer Felix Rottenberg zal de bijeenkomst voorzitten.

 

Programma

 

Ontvangst met broodjes

13:00 uur

 
 

Opening

14:00 uur

Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW)

 

Key note:

  • Ignacio Garcia Bercero (Europese Commissie)
 

De economische effecten en ondernemersuitdagingen van TTIP:

  • Koen Berden (Ecorys)
 

Reactie panel:

  • Catelene Passchier (vice-voorzitter FNV)
  • Kees Verhoeven (Tweede Kamerlid D66)
  • Willem-Jan Laan (Director Global External Affairs Unilever & voorzitter Commissie Handelspolitiek VNO-NCW)
 

Bescherming, waarborgen en het systeem van arbitrage ten behoeve van investeringsbescherming worden gegeven

  • Roos van Os (SOMO)
 

Met ruimte voor beschouwing en vragen vanuit de zaal

17.00 uur aanvang borrel

18.30 uur einde bijeenkomst

TTIP-special

Met het oog op deze bijeenkomst is een Forum TTIP-special uitgebracht waarin diverse artikelen die hierin eerder verschenen zijn gebundeld. U kunt deze downloaden via http://ow.ly/TXbnn


1.

MKB-Nederland (MKB)

MKB-Nederland is de belangenorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland.

MKB-Nederland behartigt in deze hoedanigheid de belangen van de leden in Nederlandse en Europese politieke besluitvorming. Daarnaast organiseert MKB-Nederland informatie- en netwerkbijeenkomsten voor ondernemers. MKB-Nederland is gestructureerd als een vereniging.

2.

Meer over...