Terugblik: één jaar Tusk, Juncker, Schulz, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen

In 2014 zijn de kaarten binnen de Europese Unie opnieuw geschud: Jean-Claude Juncker werd benoemd tot voorzitter van de 'nieuwe' Europese Commissie, Donald Tusk tot EU-president. Het Europees Parlement trad aan in nieuwe samenstelling, opnieuw onder leiding van Martin Schulz.

Houdt de Europese Unie koers met Tusk en Juncker als twee kapiteins op één schip? Ontwikkelt de Europese Commissie zich onder leiding van Juncker tot een politiek orgaan? Is vice-voorzitter Frans Timmermans erin geslaagd de Commissie tot een kleine daadkrachtige organisatie te maken met minder regeldruk? Is de werkwijze van het Parlement veranderd? En hoe vervult Donald Tusk zijn rol als EU-president?

Op woensdag 4 november 2015 gingen Jan Werts (EU-correspondent te Brussel), Hans van Baalen (Europarlementariër VVD), Marit Maij (Tweede Kamerlid PvdA) en Gerben-Jan Gerbrandy (Europarlementariër D66) hierover met elkaar en het publiek in debat, onder leiding van Max van Weezel.

1.

Video-opname

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
03:24
17:23
49:02
Welkomstwoord
Inleiding door Jan Werts
Paneldiscussie
Debat met de zaal

2.

Foto-impressie

v.l.n.r.: Jan Werts, Marit Maij, Gerben-Jan Gerbrandy en Hans van Baalen
v.l.n.r.: Jan Werts en Marit Maij
Marit Maij
Gerben-Jan Gerbrandy
Het publiek wil vragen stellen
Hans van Baalen
v.l.n.r.: Jan Werts, Marit Maij, Gerben-Jan Gerbrandy en Hans van Baalen
Het publiek wil vragen stellen
Het publiek wil vragen stellen
v.l.n.r.: Jan Werts, Marit Maij, Gerben-Jan Gerbrandy en Hans van Baalen

3.

Achtergrondinformatie

Het debat in Nieuwspoort is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.

Medio november verschijnt een Montesquieu bundel over ditzelfde onderwerp, getiteld 'De Commissie-Juncker: Laatste kans voor Europa? Tussenbalans na een jaar.'


4.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

5.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

6.

Filmhuis Den Haag

Het Filmhuis Den Haag is een onafhankelijk filmtheater dat de kennis van en de liefde voor film en filmgeschiedenis wil overbrengen door de presentatie van films die doorgaans niet te zien zijn in de reguliere bioscopen. Ook organiseert het Filmhuis workshops, debatten, lezingen en educatieve voorstellingen.

Het Filmhuis Den Haag werd officieel geopend op 2 september 1981. In 1991 verhuisde het Filmhuis naar de huidige locatie aan het Spui. Het Filmhuis heeft vijf reguliere filmzalen en een kleinere boutique cinema. Daarnaast heeft het Filmhuis een tentoonstellingsruimte, een multifunctionele zaal voor presentaties, workshops en bijeenkomsten, een café, een bibliotheek / archief en een educatieve ruimte.

7.

Meer over...