#Latenwepraten

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op donderdag 22 oktober 2015, 16:02.

Gegijzeld door extremen. Anders kan ik het niet noemen. Gisteren was in de gemeente Steenbergen een inspraakavond over de komst van een asielzoekerscentrum. De burgemeester van Steenbergen, Joseph Vos, had het vermoeden dat er georganiseerd verzet van buiten de gemeente was opgetrommeld om een intimiderende sfeer te creëren: "Ik sluit niet uit dat mensen bang zijn om iets te zeggen over dit thema. Dat zou jammer zijn, want dat is een succes voor degenen die daarop uit zijn." Een avond die was bedoeld om met elkaar te praten, veranderde in een kakafonie van geschreeuw en gefluit.

En zo slaagt de opzet van Geert Wilders. Zijn #kominverzet wordt dagelijkse praktijk. Wij kunnen en zullen dat niet toestaan. Schreeuwende politici komen niet met oplossingen, en vergeten daarmee de meest fundamentele taak van een volksvertegenwoordiger. Want een eenvoudig 'voor' of 'tegen' bestaat niet als het gaat om mensen.

De politiek, de PvdA, is mede verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing. Dat betekent dat we een antwoord bieden op de terechte zorgen van mensen over bijvoorbeeld de locaties waar we vluchtelingen opvangen en de hoge woningnood. En dat betekent ook mensen in hoge nood in Europees verband een veilig onderkomen bieden.

Tot die oplossingen komen we alleen door met elkaar te praten. Als we in staat zijn naar elkaar te luisteren en niet gaan fluiten, boe-roepen of intimideren. Ik ben ervan overtuigd dat een overgrote meerderheid van Nederland genuanceerd erin staat, maar zich niet durft te roeren in het debat. Dat moet en kan anders. Laten we praten met elkaar. Laten we elkaar in de ogen kijken en praten over onze verantwoordelijkheden en onze zorgen.

Wij willen daaraan meedoen. In het hele land gaan PvdA-afdelingen de straat op om in gesprek te gaan met bewoners van buurten en wijken. Ik ga met die afdelingen mee. Tweede Kamerleden gaan met de afdelingen mee. Om mensen met die niet zo hard schreeuwen, maar wel zorgen hebben, de kans te geven om die zorgen te uiten. Om de bewoners die geen bezwaar hebben tegen een tijdelijke opvang ook de kans te geven dat te zeggen. Daarom mijn oproep: #latenwepraten. Help je ons mee? Dan doen we het samen.