Besluit 2015/1855 - Standpunt EU in de Raad voor de handelsaspecten van de intellectuele eigendom en de Algemene Raad van de Wereldhandelsorganisatie over het verzoek van leden die een minst ontwikkeld land zijn om verlenging van de overgangsperiode uit hoofde van artikel 66, lid 1, van de Overeenkomst inzake de handelsaspecten van de intellectuele eigendom wat bepaalde verplichtingen inzake geneesmiddelen betreft en om ontheffing van de uit hoofde van artikel 70, leden 8 en 9, van die overeenkomst vastgestelde verplichtingen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 16 oktober 2015 gepubliceerd en is op 13 oktober 2015 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2015/1855 van de Raad van 13 oktober 2015 tot vaststelling van het namens de Europese Unie in de Raad voor de handelsaspecten van de intellectuele eigendom en de Algemene Raad van de Wereldhandelsorganisatie in te nemen standpunt over het verzoek van leden die een minst ontwikkeld land zijn om verlenging van de overgangsperiode uit hoofde van artikel 66, lid 1, van de Overeenkomst inzake de handelsaspecten van de intellectuele eigendom wat bepaalde verplichtingen inzake geneesmiddelen betreft en om ontheffing van de uit hoofde van artikel 70, leden 8 en 9, van die overeenkomst vastgestelde verplichtingen

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2015/1855 of 13 October 2015 establishing the position to be taken on behalf of the European Union within the Council for Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights and the General Council of the World Trade Organisation as regards the request from least-developed country Members for an extension of the transitional period under paragraph 1 of Article 66 of the Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights concerning certain obligations related to pharmaceutical products, and for a waiver of the obligations under paragraphs 8 and 9 of Article 70 of that Agreement
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2015/1855
Origineel voorstel COM(2015)426 NLEN
Celex-nummer i 32015D1855

3.

Key dates

Document 13-10-2015; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 16-10-2015; PB L 271 p. 33-34
Inwerkingtreding 13-10-2015; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

16.10.2015   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 271/33

 

BESLUIT (EU) 2015/1855 VAN DE RAAD

van 13 oktober 2015

tot vaststelling van het namens de Europese Unie in de Raad voor de handelsaspecten van de intellectuele eigendom en de Algemene Raad van de Wereldhandelsorganisatie in te nemen standpunt over het verzoek van leden die een minst ontwikkeld land zijn om verlenging van de overgangsperiode uit hoofde van artikel 66, lid 1, van de Overeenkomst inzake de handelsaspecten van de intellectuele eigendom wat bepaalde verplichtingen inzake geneesmiddelen betreft en om ontheffing van de uit hoofde van artikel 70, leden 8 en 9, van die overeenkomst vastgestelde verplichtingen

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Krachtens artikel 66, lid 1, van de Overeenkomst inzake de handelsaspecten van de intellectuele eigendom (de „TRIPS-overeenkomst”) verleent de Raad voor de handelsaspecten van de intellectuele eigendom („Raad voor TRIPS”) op naar behoren met redenen omkleed verzoek van een lid dat een minst ontwikkeld land („MOL”) is, verlengingen van de overgangsperiode.

 

(2)

Op 14 november 2001 heeft de ministerconferentie van Doha van de Wereldhandelsorganisatie („WTO”) de Verklaring over de TRIPS-overeenkomst en de volksgezondheid („Verklaring van Doha”) vastgesteld. Deze stelde dat de verlenging van de overgangsperiode uit hoofde van artikel 66, lid 1, van de TRIPS-overeenkomst het recht van leden die een MOL zijn om andere verlengingen na te streven, onverlet liet.

 

(3)

Overeenkomstig punt 7 van de Verklaring van Doha en overeenkomstig artikel 66, lid 1, van de TRIPS-overeenkomst heeft de Raad voor TRIPS bij een besluit van 27 juni 2002 de overgangsperiode waarin leden die een MOL zijn niet in octrooibescherming voor geneesmiddelen hoeven te voorzien, tot 1 januari 2016 verlengd.

 

(4)

Op 8 juli 2002 heeft de Algemene Raad van de WTO een nauw verwant besluit vastgesteld waarbij leden die een MOL zijn, zijn ontheven van de verplichtingen, uit hoofde van artikel 70, lid 9, van de TRIPS-overeenkomst, tot het verlenen van uitsluitende rechten voor het in de handel brengen. De ontheffing geldt tot 1 januari 2016.

 

(5)

Op 23 februari 2015 heeft Bangladesh namens de groep van leden die een MOL zijn een verzoek ingediend tot onbeperkte verlenging van de overgangsperiode uit hoofde van artikel 66, lid 1, van de TRIPS-overeenkomst en tot onbeperkte ontheffing van de verplichtingen uit hoofde van artikel 70, leden 8 en 9, van die overeenkomst zolang elk lid dat een MOL is ook een MOL blijft.

 

(6)

Aangezien er sinds 2002 een afzonderlijke ontheffing is voor intellectuele eigendom die met geneesmiddelen samenhangt, is het wenselijk dat de Unie instemt met de verlenging van de overgangsperiode, om leden die een MOL zijn de toegang tot geneesmiddelen niet te belemmeren.

 

(7)

Verscheidene WTO-leden lijken bereid te zijn om de onbeperkte verlenging en onbeperkte ontheffing te verlenen, en derhalve moet de Unie zich aansluiten bij de consensus, in overeenstemming met haar aanhoudende steun voor de Verklaring van Doha. Indien de WTO-leden uiteindelijk echter kiezen voor een bijkomende tijdelijke verlenging en tijdelijke ontheffing, moet de Unie daar eveneens mee instemmen.

 

(8)

Het is wenselijk het standpunt vast te stellen dat namens de Unie in de Raad voor TRIPS en de Algemene Raad van de WTO dient te worden ingenomen over het verzoek van leden die een MOL zijn om verlenging van de overgangsperiode uit hoofde van artikel 66, lid 1, van de TRIPS-overeenkomst wat bepaalde verplichtingen inzake...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.