Dapperheidsonderscheiding voor mariniers, Rotterdam

Erasmusbrug in Rotterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 22 oktober 2015
plaats Rotterdam
aanwezigen J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i e.a.

Vanwege de uitzonderlijke inzet ten bate van hun medemens, met concreet gevaar voor eigen leven, ontvangen twee mariniers het ‘Bronzen Kruis’ en het ‘Kruis van Verdienste’. Zij ontvangen deze onderscheiding voor hun inzet tijdens de NAVO antipiraterijmissie ‘Ocean Shield’. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert onderscheidt de mariniers op 22 oktober op de Van Ghentkazerne in Rotterdam.

Deze dapperheidsonderscheidingen zijn in 1940 en 1941 ingesteld voor moedig en beleidvol optreden in de strijd. De onderscheidingen worden nu toegekend aan een sergeant van de mariniers en een marinier der eerste klasse, vanwege hun inzet tijdens Ocean Shield. De te decoreren mariniers maakten deel uit van het boardingteam van de toenmalige Hr.Ms. Rotterdam. Op 24 oktober 2012 werd dit boardingteam ingezet om een door piraten gekaapte vissersboot te ontzetten. Tijdens deze actie voor de kust van Somalië hebben zij moedig en vakkundig opgetreden onder vijandelijk vuur en daarmee drenkelingen, waarvan er enkele gewond waren, van de dood gered.

Tijdens de operatie hebben deze twee militairen van het Korps Mariniers onder levensbedreigende omstandigheden tactische beslissingen moeten nemen die een verhoogd risico voor zowel hun eigen veiligheid als die van hun eenheid inhielden. Beiden hebben hierbij exceptionele persoonlijke risico’s genomen en blijk gegeven van durf, initiatief en zelfopoffering waarbij zij hun eigen belang en veiligheid ondergeschikt hebben gemaakt aan de belangen van anderen. Door hun optreden waren zij bovendien hun eenheid tot grote steun.


1.

Meer over...