Vragen over het gebruik van insecten in de voedselindustrie

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op woensdag 14 oktober 2015.

Michiel van Veen heeft schriftelijke vragen ingediend over het gebruik van insecten in de voedselindustrie naar aanleiding van een artikel over het bedrijf Protix op www.rvo.nl.

  • 1. 
    Kent u het rapport ‘Eindrapportage Brabant Protein Future - Een nieuwe Proti-keten’[1]?
  • 2. 
    Waarom hebben insecten in onder andere de Verenigde Staten en Canada al een officiële status als zijnde geschikt voor humane consumptie en in de EU nog niet? Bent u bereid zich in te zetten voor een dergelijke status in Europees verband?
  • 3. 
    Waarom mogen organische reststromen waarin vlees of vis is verwerkt op enkele uitzonderingen na niet worden gebruikt als voedsel voor insecten? In hoeverre belemmert dit de toepassing van insecten in de voedselindustrie? Welke mogelijkheden ziet u om deze belemmering in de regelgeving aan te passen? Bent u daartoe bereid?
  • 4. 
    Waarom is de toepassing van insecten in ‘feed’, dus als voedsel voor andere dieren, nog niet toegestaan? Om welke belemmering gaat het specifiek? Waarom mag dit in veel landen buiten de EU wel?
  • 5. 
    Denkt u ook dat het kunnen gebruiken van insecten op grotere schaal in de voedselindustrie een bijdrage kan leveren aan vraagstukken rondom onze voedselvoorziening? In hoeverre denkt u dat het gebruik van insecten een bijdrage kan leveren aan duurzaamheidsdoelstellingen?

[1] Eindrapportage Brabant Protein Future - Een nieuwe Proti-keten van Protix, Gemeente ’s-Hertogenbosch, ZLTO, Royal Haskoning DHV en AgriFood Capital.