Brief regering; Reactie op verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken over de situatie rondom gaswinning bij Saaksum - Gaswinning Groningen-veld

Deze brief is onder nr. 202 toegevoegd aan dossier 33529 - Gaswinning.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gaswinning Groningen-veld; Brief regering; Reactie op verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken over de situatie rondom gaswinning bij Saaksum
Document­datum 14-10-2015
Publicatie­datum 14-10-2015
Nummer KST33529202
Kenmerk 33529, nr. 202
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

33 529 Gaswinning Groningen-veld

Nr. 202 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 oktober 2015

De vaste commissie voor Economische Zaken heeft verzocht om een toelichting op de vraag waarom niet gewacht kan worden met de frackbehandeling van NAM in een productieput bij Saaksum totdat er een risicoanalyse is uitgevoerd voor alle kleine gasvelden (commissieverzoek van 7 oktober 2015). Hierbij ga ik in op dit verzoek.

De seismische risicoanalyse die momenteel wordt uitgevoerd voor alle kleine gasvelden op het Nederlandse vasteland gaat over de gevolgen van aardbevingen die zouden kunnen optreden gedurende de winningsperiode van een bepaald gasveld. Hierbij worden de factoren die bepalend zijn voor de sterkte van aardbevingen in ogenschouw genomen, zoals de mate van samendrukking (compactie) van het gasvoerende gesteentepakket en de grootte van het breukoppervlak van breuken die het gasveld doorsnijden. Deze analyse is van een geheel andere aard dan de risicoanalyse van een kortdurende activiteit, zoals een conventionele frackbehandeling. Zo’n analyse gaat niet over compactie of over het breukoppervlak van de grootste breuk, maar over de uitvoeringsaspecten van een activiteit in één specifieke boring. Dit betreft onder andere de afstand van de productieput tot een breukzone, de richting van het spanningsveld in de diepe ondergrond en het uitsluiten van beschadiging van het afdekkende dakgesteente.

Zoals aangegeven in mijn brief van 7 oktober jl. toetst Staatstoezicht op de Mijnen of de onderkende risico’s van het fracken afdoende worden beheerst. Alleen als aan de eisen wordt voldaan mag de activiteit (zoals een frackbehandeling) worden uitgevoerd. SodM inspecteert de naleving op locatie.

Het onderzoek met betrekking tot de seismiciteit van kleine velden zal geen aanvullend inzicht geven op de mogelijke risico’s van fracken. Daarom acht ik het niet opportuun om de frackbehandeling in Saaksum aan te houden tot het seismisch onderzoek voor alle kleine velden gereed is.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.