Brief regering; Toelichting financiering Rijksdienst Groningen en de juridische onderbouwing met het oog op het gasgebouw - Gaswinning Groningen-veld

Deze brief is onder nr. 201 toegevoegd aan dossier 33529 - Gaswinning.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gaswinning Groningen-veld; Brief regering; Toelichting financiering Rijksdienst Groningen en de juridische onderbouwing met het oog op het gasgebouw
Document­datum 13-10-2015
Publicatie­datum 13-10-2015
Nummer KST33529201
Kenmerk 33529, nr. 201
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

33 529 Gaswinning Groningen-veld

Nr. 201 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 oktober 2015

De vaste commissie voor Economische Zaken heeft verzocht om een schriftelijke toelichting op de financiering van de Rijksdienst Groningen en de juridische onderbouwing daarvan met het oog op het gasgebouw. Hierbij ga ik in op dit verzoek.

Op 1 juni jl. is de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) ingesteld, die wordt ondersteund door een eigen organisatie. De NCG werkt aan de vormgeving en uitvoering van het meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen (bijlage bij Kamerstuk 33 529, nr. 171). De Nationaal Coördinator Groningen voert publieke regie op de aanpak van de aardbevingsproblematiek. Deze onafhankelijke regierol vereist dat de NCG boven specifieke belanghebbenden staat. De bekostiging van de NCG verloopt daarom via het Ministerie van Economische Zaken.

Bij voorjaarsnota (Kamerstuk 34 210 XIII, nr. 2, pg. 32) is een budgettaire intensivering vastgelegd op vier aspecten rond energie. Onderstaande tabel geeft deze intensivering weer.

(x € mln)

Artikel

2015

2016

2017

2018

2019

NCG (persoon en dienst)

40

7

19

19

19

19

waarvan organisatie

4

12

12

12

12

waarvan werkbudget

3

7

7

7

7

Onderzoek

14

6

10

10

8

6

Versterking energiedirecties

40

2

4

4

4

4

Uitbreiding SodM

40

1

2

1

1

1

Totaal

16

35

34

32

30

De Nationaal Coördinator Groningen werkt de komende jaren met een budget van € 19 miljoen per jaar. Daarvan is € 12 miljoen bestemd voor de eigen organisatie en € 7 miljoen als werkbudget. De Nationaal Coördinator Groningen zet zijn werkbudget in ter ondersteuning van het meerjarenprogramma. Denk bijvoorbeeld aan uitzetten van onderzoeken, organiseren van bijeenkomsten, inhuren van specifieke deskundigheid en uitvoeren van communicatietrajecten. De inhoud van het meerjarenprogramma is leidend voor de verdere invulling van de werkzaamheden van de NCG en daarmee ook voor de inzet van het werkbudget.

Het begrote bedrag voor de eigen organisatie is bestemd voor apparaatskosten, met name personeel en huisvesting. In de begroting is uitgegaan van een formatie van circa 100 fte.

Organisatorische ontwikkelingen

Als missie is geformuleerd: «De NCG zorgt in dialoog met alle maatschappelijke stakeholders voor een planmatige en daadkrachtige regie en sturing op een duurzame versterking en vernieuwing van het aardbevingsgebied, opdat deze regio weer veilig en sterker dan ooit een nieuwe balans vindt tussen gaswinning en een versterkte gebiedsidentiteit- en gebiedskwaliteit met nieuwe economische kansen en een leefbare en aantrekkelijke woon-, werk- en leefomgeving.»

De NCG kent een onderdeel in de regio, de directie Groningen, en een onderdeel in Den Haag, de directie Den Haag. Inmiddels zijn directeuren voor beide onderdelen benoemd. De directie in Groningen is primair gericht op de ontwikkeling en het faciliteren van de uitvoering van het meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen. De directie Den Haag van de NCG is primair gericht op de benodigde nationale beleidsontwikkeling, het financieel en juridisch instrumentarium op nationaal niveau en de daarvoor benodigde afstemming met en inzet van andere ministeries om de uitvoering van het meerjarenprogramma te faciliteren.

Het regionale deel is het meest omvangrijke onderdeel van de NCG. Dit deel van de organisatie is samengesteld uit medewerkers die onder andere afkomstig zijn van de gemeenten, provincie en rijksoverheid. Via de directie Groningen komt de jaarlijkse gebiedsgerichte uitwerking (inclusief de financiering) van het meerjarenprogramma tot stand. Gebiedsgerichtheid is nodig om te komen tot passende integrale voorstellen voor (preventieve) maatregelen ten behoeve van de veiligheid in samenhang met leefbaarheid, economie en duurzaamheid. Dit krijgt via zogeheten gebiedsteams vorm.

Via het werk van de gebiedsteams, verdere inhoudelijke verkenningen en conferenties in de regio werkt de Nationaal Coördinator Groningen momenteel aan de opstelling van het meerjarenprogramma. Zie voor een nadere toelichting mijn brief «Besluitvormingsproces gaswinning Groningen en meerjarenprogramma NCG» van 7 oktober jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 200) De organisatie inrichting volgt de taken die voor de NCG uit het meerjarenprogramma volgen. Dat krijgt vorm in een organisatiebesluit aan het eind van dit jaar.

Gasgebouw

De gaswinning geschiedt voor rekening en risico van de maatschap Groningen. Kosten voor herstel van schade- en kosten voor versterking zijn gerelateerd aan de winning. Dergelijke kosten komen voor rekening van de maten: NAM (60%) en EBN (40%). NAM is over haar deel nog een aantal afdrachten aan de Staat verschuldigd (vennootschapsbelasting, Staatsaandeel en Aanvullende Betaling), die bij elkaar optellen tot 40% van de kosten van NAM. Daarmee komt uiteindelijk 64% van de aan de gaswinning gerelateerde kosten voor rekening van de Staat en 36% voor rekening van NAM en haar aandeelhouders. De 64% die voor rekening komt van de Staat is als volgt opgebouwd (zie voor een nadere toelichting Kamerstuk 33 529, nr. 30):

    • • 
      Staatsdeelneming EBN draagt 40% van de kosten;
    • • 
      Over het aandeel van NAM in de kosten (60%), loopt de Staat 40% aan afdrachten (onder andere vennootschapsbelasting) mis. Dat resulteert in 24% lagere afdrachten.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.