De Belofte, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 3 november 2015 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen W.J. (Wouter) Bos i, M. (Myrthe) Hilkens i e.a.
organisatie De Balie i

In november 2012 werd Pieter Hilhorst onverwacht de opvolger van Lodewijk Asscher als wethouder financiën, onderwijs en jeugdzorg in Amsterdam. Als politicoloog en columnist van de Volkskrant had hij de politiek geanalyseerd, als ombudsman bij de VARA de politiek bekritiseerd en als presentator van Politieke Junkies politieke spelletjes blootgelegd. Totdat hij zelf een politicus met een missie werd. Maar de man die de politiek wilde veranderen, werd door de politiek veranderd.

In een razend tempo beleefde hij zijn opkomst en ondergang. In de lente van 2013 werd hij genomineerd tot wethouder van het jaar, nog geen half jaar later, na een kapitale fout van de gemeentelijke belastingdienst, stond hij bekend als ‘de man van 188 miljoen’ die de verkiezingen verloor.

In zijn boek De Belofte beschrijft Hilhorst hoe hij langzaam een schim werd van de politicus die hij wilde zijn. Hij maakt de hitte van politieke strijd voelbaar in een tijd van framen en spinnen en betoogt waarom hij ondanks alles blijft geloven in verandering.

Onder leiding van Martijn de Greve zullen Wouter Bos (VU MC), Myrthe Hilkens (publicist) en Sheila Sitalsing aan de hand van mediafragmenten spreken over de opkomst en ondergang van Pieter Hilhorst, het framen en spinnen tijdens de campagne en zijn nieuwe boek De Belofte.

I.s.m. De Bezige Bij


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...