Leve Uber, fuck Uber!

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op maandag 28 september 2015, 3:05.

Ze trekken zich van niemand wat aan. Een bijeenkomst met president Obama slaan ze over! Not interested. De jongens en meisjes van Silicon Valley creëren hun eigen wereld. Technologische innovatie en globalisering trekken een niks en niemand ontziend spoor door de moderne tijd. Bedreigde taxichauffeurs slaan Uberpop taxichauffeurs in elkaar. De Amsterdamse makelaar Rappange luidt de alarmklok tegen AirBnb. Hordes toeristen bewonen door de makelaar beheerde verhuurpanden, beschadigen eigendom en zorgen voor overlast. Corporaties krijgen geen vat op AirBnb. Nog even en er komen AirBnb vrije zones. Maar hebben de chauffeurs, de makelaars en de corporaties gelijk?

Technologische innovatie heeft ons levenspeil en onze vrijheid tot ongekende hoogten opgezweept. De bevrijding van de mens van onderdrukkende staten, ideologieën en geloofsdoctrines is voor een belangrijk deel het gevolg van sociale strijd en die technologische revolutie. Het gaf mensen de ruimte om in vrijheid hun leven zelf in te richten en om langer en gezonder te leven en te werken. Nostalgie naar vroeger is toch vooral valse romantiek over hoe het was. Dat was: slechter werk, korter leven, tochtige huizen, slechtere gezondheid.

Beroepen zijn verdwenen, er kwamen nieuwe tot voor kort onbestaanbare voor terug. Werkzekerheid voor veertig jaar verdwijnt, mensen vinden hun weg, soms noodgedwongen in kleinere dienstverbanden.

Modernisering schoot ook door. Onder het mom van efficiency fuseerden ziekenhuizen, corporaties en scholen. We weten nu grootschaligheid een valse profetie was, dat het duurder in plaats van goedkoper was en dat diensten of het nu private of publieke diensten betrof tot vervreemding leiden. Henry Mintzberg, ooit organisatie goeroe voor vele managers, wijst nu op de te hoge sociale kosten van doorgeschoten efficiency denken.

Moderne burgers, ondernemers, buurtverenigingen zijn om die reden op zoek gegaan naar nieuwe organisaties. Ze zijn op zoek gegaan naar nieuwe manieren om een inkomen te verwerven, waarde te creëeren of toe te voegen. Ze zijn ontevreden over hun internetprovider en richten een eigen providerdienst aan op het platteland. Bewoners richten een energiecooperatie op omdat ze zelf energieproducent worden. Ze doen het zelf en ze leveren energie aan het net. Ze houden geld over voor hun eigen koopkracht of voor collectieve voorzieningen als een dorpshuis. Weg bij de Nuon’s van deze wereld. Zorgcooperaties gaan zelf zorg organiseren, deels met vrijwilligers, deels met professionals.

Er is een onbedwingbare stroom van verandering in de samenleving. De weerstand is groot. De taxichauffeurs willen met honderden blijven wachten op dat ene veel te dure ritje vanaf Schiphol of het Leidseplein. De makelaars willen hun monopolie op verhuur. De hotelbranche begint het te begrijpen. ‘Wij hadden AirBnb moeten uitvinden’ verklaarde de topman van Accor Hotels. Kortom, leer van de technologische innovatie, pak de bevrijding. Leve Uber, fuck Uber!