Café Europa!, Den Haag

NPO Radio 1
datum 8 oktober 2015 21:00 - 22:00
plaats Den Haag
locatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort i Toon locatie
zender NPO Radio 1
aanwezigen E.H.Th.M. (Ed) Nijpels i, M.L.L. (Mathieu) Segers i, S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i e.a.
organisatie Omroepvereniging VPRO (VPRO)

Volgende aflevering op donderdag 3 december: EU-voorzitter in crisistijd

HD Café Europa! 6-delige serie VPRO op radio 1

Café Europa!

Is Europa in een diepe crisis? Na de financiële crisis worstelt de Europese Unie met de economische en politieke crisis in Griekenland, de geopolitieke crisis in Oekraïne en de vluchtelingencrisis rond de Middellandse Zee. Om nog maar te zwijgen over een dreigende Brexit. De vanzelfsprekendheid die onze Unie en de euro na de val van de Muur kenmerkte, lijkt voorgoed verdwenen.

Maar wat is in deze tijden van grote problemen nu eigenlijk de kracht van Europa? Hoe vitaal is de EU en hoe vitaal zou die moeten zijn? Dat zijn de vragen die het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland inspireren om de zesdelige radioserie Café Europa! te brengen.

Want al is het een continent in lastige tijden, toch blijft Europa geen slechte plek om te wonen. Al tientallen jaren kennen we economische voorspoed en vrede. Onze onderlinge conflicten worden in Brussel uitgevochten aan de vergadertafel of in de achterkamertjes, maar zonder tanks of kanonnen.

We hebben kwalitatief fantastisch onderwijs waar anderen jaloers op zijn - heel veel van de beste universiteiten ter wereld zijn bijvoorbeeld Europees. En vergelijk de binnenstad van Amsterdam, Parijs of Rome eens met die van Jakarta of Shanghai.

Bijzondere mensen zoals Geert Mak en Paul Scheffer, die hun sporen in het Europese debat hebben verdiend, zijn te gast. Maar ook Europese beleidsmakers en politici voelen we aan de tand. Café Europa! wordt dit najaar zes maal live uitgezonden vanuit het Huis van Europa in Den Haag. Er is debat, live muziek en drank.

8 oktober 2015: Energie

Waar ligt de toekomst en de kracht van Europa als het gaat om energie? Uit zorgen over de eigen energieveiligheid en -zekerheid, heeft de EU de vorming van een 'Energie Unie' tot speerpunt van beleid gemaakt. Deze Energie Unie is een nieuwe en ingrijpende stap in de eenwording van de Europese interne markt. Maar wat betekent zo'n unie voor de soevereiniteit van de lidstaten en maakt het de EU echt eensgezinder tegenover een machtspoliticus als Poetin die niet aarzelt gasleverantie als politiek wapen in te zetten?

Met: Ed Nijpels, Stientje van Veldhoven (D66) en Mathieu Segers (Universiteit Utrecht).

Muziek van Egle Petrosiute

15 oktober 2015: Vrijhandel, concurrentie en TTiP

Hoe blijft Europa concurrerend in een veranderende wereld? China en andere opkomende machten bedreigen de Westerse en Europese economische dominantie. Om onze industrie en bedrijfsleven vitaal te houden zoekt de EU de oplossing in vrijhandel, met als voorbeeld het vrijhandelsverdrag TTiP met de VS. Maar TTiP is omstreden. Ondermijnt het verdrag onze democratie straks niet teveel en in hoeverre holt het een Europese verworvenheid als de verzorgingsstaat niet uit? Een zoektocht naar de vraag hoe Europa in de toekomst een welvarend continent kan blijven.

Met: Hiddo Houben (TTiP onderhandelaar namens de Europese Commissie), Agnes Jongerius (EP-lid PvdA) en Hans Biesheuvel (ONL) Presentatie: Chris Kijne

Muziek: Damsels

19 november: Referendum Associatieverdrag Oekraïne

Hebben burgers genoeg te zeggen over de uitbreiding van de EU? Het proces van Europese eenwording roept steeds meer weerstand op. In Nederland haalde Geenpeil 400 000 handtekeningen op voor een nationaal referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Een overwinning van de democratie op de almaar oprukkende EU, zeggen de initiatiefnemers. Maar is dat ook zo? Een debat over dit referendum en de vraag hoe de EU de burger kan betrekken bij de Europese integratie.Met Thierry Baudet, initiatiefnemer van het referendum en Sywert van Lienden, politiek commentator en Victoria Koblenko.

Muziek van Abel Splinter.

3 december: EU-voorzitter in crisistijd

Terwijl de EU geconfronteerd wordt met een vluchtelingencrisis, een naderend Brexit, een oorlog in Oekraïne en de dreiging van terreur neemt Nederland op 1 januari 2016 het Europees voorzitterschap over. Hoe past de Nederlandse agenda voor het voorzitterschap in deze tijden van Europese verdeeldheid en crisis? Zijn wij ambitieus genoeg? En kan Nederland geloofwaardig de cruciale rol van Europese bruggenbouwer spelen, terwijl ook in ons land het verzet tegen de EU luid aanwezig is.

Te gast: oud-Eurocommissaris Neelie Kroes, schrijver Geert Mak en journalist Tijn Sadée.

Muziek: Abel Splinter

9 December:

"Wir schaffen das", zei Angela Merkel een half jaar geleden over de grote stroom vluchtelingen die koers zet richting Europa. Maar nu de Europese eenheid verder afbrokkelt en het aantal vluchtelingen nog niet afneemt, is de vraag: voor hoe lang nog? Wie heeft er nog de regie in deze crisis? Hoe kan het dat de lidstaten maar niet tot een gezamenlijke oplossing komen? En hoeveel gevaar loopt het verdrag van Schengen, over het vrije verkeer van personen en goederen, een van de bouwstenen van de EU?

Met hoogleraar Europese studies Paul Scheffer, journaliste Myrthe Hilkens en VVD Tweede Kamerlid Malik Azmani.

Muziek: Abel Splinter

Aanmelden

Op donderdagavond 8 oktober vindt Café Europa! éénmalig plaats vanuit Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Voor gratis aanmelding klik

hier

Voor aanmelden voor de uitzending van donderdag 15 oktober klik

hier

oor aanmelden voor de uitzending van donderdag 19 November klik

hier

Voor aanmelden voor 9 december klik

hier


1.

Meer over...