Meillo-lezing: Passie voor het recht, Amsterdam

datum 8 oktober 2015 15:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
aanwezigen A.Ch. (Andrée) van Es i, E.M.H. (Ernst) Hirsch Ballin i, R. (Rob) Wijnberg e.a.
organisatie De Rode Hoed

TAGS: Lezing

De vijfde SSR Meillo-lezing gaat over de passie voor het recht. Ditmaal staat de vrijheid van meningsuiting centraal. Rob Wijnberg, Lars Duursma en Rinus Otte belichten dit fundamentele recht vanuit hun eigen invalshoek.

“Ik heb altijd gelijk”, “mijn mening is de juiste” en “ik heb het recht te zeggen wat ik vind”. Het zijn zomaar een aantal overtuigingen die gekoppeld zijn aan de vrijheid van meningsuiting. Miljoenen meningen vechten om voorrang op tv, radio en social media. Debatten zijn feller en fanatieker dan ooit. Vrijheid van meningsuiting is meer dan ooit aanleiding om te beledigen, te dreigen of zelfs te doden. Nog nooit was er zo weinig respect voor andere zienswijzen en anders denkenden.

© Bas Losekoot

Rob Wijnberg is columnist, journalist, publicist, filosoof en oprichter van het journalistieke platform ‘De Correspondent’. Ook was hij hoofdredacteur van nrc.next. Hij is de personificatie van de passie voor het vrije woord. Toch heeft hij ook twijfels. In een krachtig pleidooi gaat Wijnberg op zoek naar de grenzen van de passie voor vrijheid van meningsuiting. Een vrijheid die zowel grenzen vereist als grenzen verwerpt. En is de passie voor het recht om de mening vrij te uiten niet eerder passie voor een recht om te twijfelen? Wijnberg poogt antwoorden te vinden.

Lars Duursma geldt als expert op het gebied van speeches, presentaties, debatten en overtuigingskracht. Hij is vaste deskundige voor onder meer BNR Nieuwsradio, het NOS Journaal op 3 en ochtendprogramma 'Vandaag de Dag'. Voor het televisieprogramma 'Geluk Bestaat' (RTL7) was hij in 2011 vaste columnist. Daarnaast publiceerde Lars ruim honderd artikelen in nationale dagbladen en is hij auteur van de bestseller 'Ik krijg altijd gelijk’, een praktische handleiding voor iedereen die zijn meningen, ideeën en standpunten beter wil leren verkopen.

Rinus Otte, Bijzonder hoogleraar Organisatie van de Rechtspleging Rijksuniversiteit Groningen, senior raadsheer Hof Arnhem-Leeuwarden. Auteur van 'De nieuwe kleren van de rechter' (2010) en het binnenkort verschijnende 'Het proces'. Een van de rechters in het programma 'Kijken in de Ziel'. Tijdens zijn lange indrukwekkende carrière was hij als strafrechter betrokken bij veel spraakmakende strafrechtzaken, waaronder die van Lucia de B. Otte neemt ons mee op een persoonlijke reis van 'Het Grote Gelijk'. Hoe werk je als magistraat naar een goed onderbouwd besluit waarvan je met passie overtuigd bent het ‘Grote Gelijk’ aan je kant te hebben? Hoe ervaar je het als professional wanneer jouw gelijk aanleiding geeft tot een vloedgolf van opinies in de samenleving of onder andere rechters en je geconfronteerd wordt met de valkuil van de vrijheid van meningsuiting? Moet je met die samenleving in debat en op welke wijze?

De vijfde Meillo-lezing belooft opnieuw een bijzondere middag te worden met sprekers die vanuit hun eigen achtergrond en blik werpen op hun passie voor de vrijheid van meningsuiting. Inmiddels gingen 12 sprekers hen voor zoals UN-diplomate Sigrid Kaag, Connie Palmen, Ernst Hirsch Ballin, Andrée van Es en Fons Orie.

Aanmelden Meillo-lezing

Iedereen die geïnteresseerd is in recht en rechtspraak is op 8 oktober 2015 welkom van 15.00 - 19.00 uur in de Rode Hoed te Amsterdam. Aanmelden voor de SSR Meillo-lezing is mogelijk via events@ssr.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Organisatie: SSR


1.

Meer over...