Verslag commissie Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven; Verslag over het verzoekschrift van N.K. te E. betreffende een betalingsregeling door het CJIB - Verslagen van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven

Deze verslagen van de commissies voor de verzoekschriften is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 34307 - Verslagen van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer 2015-2016.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verslagen van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven; Verslag commissie Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven; Verslag over het verzoekschrift van N.K. te E. betreffende een betalingsregeling door het CJIB
Document­datum 24-09-2015
Publicatie­datum 24-09-2015
Nummer KST343073
Kenmerk 34307, nr. 3
Commissie(s) de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven (VERZ)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

34 307 Verslagen van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven

Nr. 3 VERSLAG OVER HET VERZOEKSCHRIFT1 VAN N.K. TE E.2 BETREFFENDE EEN BETALINGSREGELING DOOR HET CJIB

Vastgesteld 24 september 2015

Klacht

Verzoeker beklaagt zich over de weigering van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) om een betalingsregeling te treffen voor een groot aantal aan hem opgelegde verkeersboetes en vraagt om kwijtschelding van de nog openstaande verhogingen.

Naar aanleiding van dit verzoek heeft de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie inlichtingen verstrekt aan de commissie.

Feiten

Verzoeker is als gevolg van persoonlijke omstandigheden, zoals het beëindigen van zijn relatie en het verlies van zijn baan en zijn woning, in een depressie terechtgekomen en daardoor niet meer in staat zijn betalingsverantwoordelijkheid voor de hem opgelegde verkeersboetes te nemen. Doordat er geen termijnbetaling mogelijk was, zijn de boetes verhoogd en is er herhaald gijzeling toegepast, waardoor hij ook zijn nieuwe baan is kwijtgeraakt. Om een nieuwe start te kunnen maken hebben de ouders van verzoeker aangeboden om het totaal aan openstaande boetes van € 4.628 in een keer aan het CJIB te voldoen, exclusief de verhogingen ad € 2.455.

Verzoeker heeft in totaal 22 openstaande zaken bij het CJIB, waarvan 20 in het kader van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften, de zgn,. Mulder-zaken. Van deze Mulder-zaken stammen er 18 uit 2014, de overige zaken komen uit 2012.

Overwegingen

De Staatssecretaris antwoordt dat het CJIB heeft besloten om, gelet op de specifieke omstandigheden, maatwerk toe te passen door mee te denken over termijnbetalingen. Het CJIB gaat akkoord met betaling ineens van het aangeboden bedrag, maar kan het resterende bedrag niet kwijtschelden en stelt voor hiervoor een betalingsregeling te treffen.

De ouders van verzoeker geven aan dat de hele familie, hoewel niet vermogend, bereid is een duit in het zakje te doen en dat het aanbod om het totaal aan openstaande boetes in één keer te betalen beschouwd moet worden als een verzoek om finale kwijting. Mocht het CJIB hiermee niet akkoord gaan dan resteert de familie niets anders dan een betalingsregeling te vragen voor het gehele openstaande bedrag inclusief de verhogingen, waarbij rekening moet worden gehouden met het feit dat verzoeker van een uitkering moet zien rond te komen.

In zijn reactie geeft de Staatssecretaris aan dat er intussen weer een nieuwe zaak is ontstaan, waardoor de totale vordering inclusief verhogingen is opgelopen tot € 7.905. Hij handhaaft het standpunt dat het gehele bedrag moet worden terugbetaald, waarvan een restant mogelijk in termijnen. Ook geeft hij aan dat coulance halve voor de duur van de behandeling van het verzoekschrift de zaken van verzoeker in de wacht zijn gezet. Hij roept verzoeker op zich zo snel mogelijk met het CJIB in verbinding te stellen.

Oordeel van de commissie3

De commissie is van mening dat verzoeker, zijn ouders en het CJIB op korte termijn met elkaar overleg moeten hebben over een maatwerkregeling, zodat verzoeker aan zijn betalingsverplichting kan voldoen.

Voorstel aan de Kamer

Er is geen aanleiding om de Kamer een voorstel te doen.

De voorzitter van de commissie, Neppérus

De griffier van de commissie, Roovers

Noot 1

Dit adres en de stukken welke de commissie bij haar onderzoek ten dienste hebben gestaan, liggen op het commissiesecretariaat Verzoekschriften, Lange Poten 4, Den Haag, ter inzage van de leden.

Noot 2

Naam en adres van verzoeker zijn de commissie bekend.

Noot 3

De commissie bestaat uit de leden: Neppérus (voorzitter) (VVD), Jacobi (PvdA), Van Raak (SP), Schouw (D66), Helder (PVV), Bruins Slot (CDA), Klein (Klein), Dik-Faber (CU), Van der Linde (VVD) en de plaatsvervangend leden Van Oosten (VVD), Van Nispen (SP), Berndsen-Jansen (D66), Krol (50PLUS) en De Caluwé (VVD).


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.