Prinsjesfestival een groot succes!

Met dank overgenomen van M.R.J. (Michel) Rog i, gepubliceerd op maandag 14 september 2015, 17:03.

Dinsdag is het weer Prinsjesdag! Dan is de centrale vraag: Hoe wordt het geld verdeeld, wat zegt de troonrede en uiteraard welke hoedjes dragen de dames? Maar sinds enkele jaren is rond Prinsjesdag het feest van de democratie georganiseerd: het Prinsjesfestival dat dit jaar in het teken van de provincie Overijssel staat.

Het Prinsjesfestival, verspreid over enkele dagen in september, bevat minstens zoveel interessants en feestelijks als Prinsjesdag zelf. Denk aan de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek van het afgelopen jaar en de Prinsjesborrel voor jonge ambtenaren. Twee activiteiten sprongen er voor mij dit jaar uit: Kleine Prinsjesdag en de Prinsjesmarkt.

Kleine Prinsjesdag

Op vrijdag 11 september was het Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal. Een debattoernooi voor scholieren over kinderrechten, georganiseerd door UNICEF en het Nederlands Debatinstituut. De Koning van de Jeugd, Stijn Harder, las daar een zelfgeschreven troonrede voor. Een inspirerend betoog waarin hij alle jongeren, ongeacht afkomst of beperking, opriep met de politiek mee te denken en mee te doen.

Als Kamerlid mocht ik mee debatteren over thema’s als jeugdstrafrecht, kinderarbeid. Ik vond het geweldig om te zien met hoeveel respect voor elkaars mening en hoe goed onderbouwd de scholieren met elkaar debatteerden. Een ontzettend leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar!

Prinsjesmarkt

Op zaterdag 12 september was het Prinsjesmarkt op het Lange Voorhout. Daar was ik afgelopen weekend bij, samen met mijn vrouw. Niet in mijn hoedanigheid als Tweede Kamerlid, en ook niet om een nieuwe hoed te kopen, maar als marktkoopman.

Mijn echtgenote heeft een klein zaakje in zilver, sieraden en parels en staat met enige regelmaat op de Nieuwmarkt in Amsterdam, maar ook op speciale markten zoals de Prinsjesmarkt. Als ‘man van’ help ik haar regelmatig en ik vind het ontzettend leuk om samen een dag op de markt te staan. Allereerst natuurlijk omdat het leuk is samen te ondernemen. Maar ook omdat je op de markt de meest bijzondere mensen ontmoet. Marktkooplui zijn ijzersterk in het analyseren van de politiek. Waar maken ze zich boos over, waar heeft de politiek geen aandacht voor, maar ook welke ideeën hebben ze zelf over wat beter kan? Vaak zonder reserve en met veel humor.

Ik zie uit naar de echte Prinsjesdag op de derde dinsdag in september. En ik kijk uit naar een nieuw politiek seizoen waar ik mij weer volop zal inzetten om ons onderwijs nog beter te maken. In de week van 26 oktober vinden de debatten over de Onderwijsbegroting plaats, de plek voor de Onderwijswoordvoerder om hun ideeën en plannen over het onderwijs naar voren te brengen. Voor nu kijk ik terug op een geweldige Kleine Prinsjesdag en Prinsjesmarkt, daar ben ik volgend jaar ook weer heel graag bij aanwezig!