Geef mensen meer zeggenschap over hun eigen buurt

Met dank overgenomen van G.S.I.A. (Grace) Tanamal i, gepubliceerd op maandag 14 september 2015, 11:32.

Foto: Wikipedia

Vandaag spreken we in de Tweede Kamer over mijn voorstel om te gaan experimenteren met buurtrechten. Deze rechten geven mensen meer zeggenschap over hun eigen buurt. Buurtbewoners weten vaak als geen ander hoe zij hun eigen buurt leefbaar, veilig en mooi kunnen houden. Bijvoorbeeld over hoe de groenvoorziening, de veiligheid of het tegengaan van vervuiling het beste aangepakt kan worden. Door het hele land zie ik genoeg goede ideeën en initiatieven, maar nog te vaak lopen die vast in onnodige bureaucratie. Doodzonde. Daar bieden de buurtrechten een oplossing

Met de door mij voorgestelde buurtrechten krijgen bewoners onder andere het recht om voorzieningen in hun wijk zelf te organiseren, zoals bijvoorbeeld het buurthuis, de groenvoorziening of hulp bij boodschappen. Ook krijgen zij het recht om met eigen middelen als eerste te bieden op vrijgekomen land- of vastgoed, voordat het in de vrije verkoop en verhuur terecht komt. Ook krijgen bewoners het recht om een buurtplan te maken. Daarin kunnen zij hun ideeën over de inrichting en vormgeving van hun wijk schrijven.

Buurtbewoners weten vaak heel goed hoe zij hun eigen buurt leefbaar kunnen houden. Om een voorbeeld te noemen: mensen ervaren soms onveiligheid in hun buurt, maar weten tegelijkertijd zelf heel goed waarom zij zich onveilig voelen en wat er aan verbeterd moet worden. In de ene buurt kan dat betere straatverlichting zijn, in een andere meer toezicht, voorlichting om inbraak te voorkomen of hogere hekken om scholen. Laat de bewoners daarom samen bepalen waar een deel van het gemeentelijk geld voor buurtveiligheid aan wordt besteed. Op die manier geef je bewoners zelf zeggenschap over zaken die van direct belang zijn voor de leefbaarheid in de buurt. En dit is nog maar één voorbeeld van hoe je mensen met buurtrechten weer grip kunt geven op hun eigen buurt. Ik merk dat mensen veel behoefte aan hebben aan meer zeggenschap over hun eigen leefomgeving.

Met de buurtrechten worden mensen met goede ideeën ondersteund en goede buurtinitiatieven aangemoedigd om door te gaan op de ingeslagen weg. Want buurten zijn van de bewoners.