Plenaire COSAC-bijeenkomst, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 12 juni 2016 - 14 juni 2016
plaats Den Haag
locatie The Hague, The Netherlands Toon locatie
aanwezigen F.C.G.M. (Frans) Timmermans i, M. (Mark) Rutte i, A.F.M. (Alex) Brenninkmeijer i e.a.
organisatie Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i

De plenaire COSAC begint met een toespraak van minister-president Mark Rutte i, waarin hij terugblikt op het Nederlandse EU-Voorzitterschap i. De toespraak wordt gevolgd door een Q&A sessie met de minister-president. Daarnaast staan er vijf inhoudelijke sessies op de agenda, met elk een specifiek onderwerp. In de eerste sessie staat uitwisseling van best practices van nationale parlementen in EU-behandeling centraal. De tweede sessie behandelt de Rule of Law.  Eurocommissaris en eerste vicepresident Frans Timmermans i is uitgenodigd om deze twee sessies bij te wonen. De derde sessie gaat dieper in op parlementaire diplomatie.

Op dinsdag 14 juni spreekt Alex Brenninkmeijer i namens de Europese Rekenkamer i in de vierde sessie over de wijze waarop parlementen in de Europese Unie rapporten van diezelfde Rekenkamer behandelen. In sessie vijf staat migratie centraal. De Plenaire COSAC eindigt zoals gebruikelijk met het aannemen van de contributies en conclusies.


1.

commissievergadering Eerste Kamer

2.

Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL)

Van 1 januari tot en met 30 juni 2016 vervulde Nederland voor de twaalfde keer het voorzitterschap i van de Raad van de Europese Unie i. Prioriteiten waren: een strategische agenda voor de EU in tijden van verandering, banen scheppen door innovatieve groei, en verbinding zoeken met maatschappelijke actoren. Nederland kreeg als voorzitter verder te maken met de migratiecrisis en het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU.

Tijdens het EU-voorzitterschap zat Nederland de vergaderingen van de Raad voor en nam Nederland het voortouw bij onderhandelingen tussen de lidstaten onderling. Ook behartigde Nederland de belangen van de lidstaten bij onderhandelingen met de andere Europese instellingen over nieuwe regelgeving.

3.

Meer over...