Ska Keller: "Creëer win-win situatie voor vluchtelingen en samenleving als geheel"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 9 september 2015, 17:56.

Afgelopen weekend kwamen 18.000 migranten aan in München en elke dag bereiken nieuwe mensen de buitengrenzen van Europa i. Het wordt tijd voor Europa om actie te ondernemen. Het Parlement keurde op woensdag het plan om 40.000 migranten uit Italië en Griekenland te hervestigen goed. Na de stemming spraken we met rapporteur, Ska Keller i, een Duits lid van de GROENEN/EVA over de regeling en het actieplan van de Commissie voor de vluchtelingencrisis.

Is de hervestiging van 40.000 migranten voldoende, gezien de honderden migranten die dagelijks in Europa aankomen?

Het verslag waar het Parlement vandaag mee instemde stelt dat 40.000 slechts een begin kan zijn. We hebben een permanent noodhervestigingssysteem nodig, zodat we snel kunnen handelen als er sprake is van een noodsituatie. Dat is er nog niet maar de Commissie heeft het wel voorgesteld.

Natuurlijk moeten we meer op de lange termijn te kijken naar het hele probleem van het Dublin-systeem. Dublin stelt dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land van eerste binnenkomst. Dat is een probleem, omdat er slechts een beperkt aantal landen een EU-buitengrens heeft. We hebben een nieuwe verdeelsleutel nodig die zowel eerlijk is naar alle lidstaten, toe maar ook naar de vluchtelingen toe.

De Commissie werkt aan een permanente noodhervestigingsregeling. Kan het vandaag goedgekeurde voorstel dienen als model?

Dat moet een model voor de nieuwe noodhervestigingsregeling zijn. De Commissie heeft ons voorstel meegenomen om rekening te houden met het belang van de vluchtelingen. Ik vind dat dit echt moet worden gedaan. Het is belangrijk dat we de focus leggen op wat de vluchtelingen zelf willen: waar hebben ze familie, talenkennis of andere vaardigheden om een win-win situatie voor de vluchtelingen en de hele samenleving te creëren.

Wat vindt u van het voorstel over migratie en vluchtelingenbeleid dat de Commissie vandaag in de plenaire vergadering presenteerde?

Ik ben het eens met de meeste van de voorstellen van Juncker. Ik ben vooral blij dat hij heel duidelijk was over Europa's verplichting om vluchtelingen op te nemen. Er zijn andere dingen waar ik niet zo blij mee was. Bijvoorbeeld het opstellen van een lijst van veilige landen van herkomst, omdat ik denk dat dit heeft ernstige gevolgen heeft voor het recht asiel aan te vragen, waarvan hij eerder zei dat dat één van de belangrijkste grondrechten is Ik moet in het algemeen echt zeggen dat het een geweldige toespraak was en ik hoop dat de lidstaten spoedig zullen volgen.

REF. : 20150909STO92392


1.

Relevante EU dossiers