Bezoek RDM-Campus Rotterdam

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op dinsdag 8 september 2015.

In de Maasstad bezocht Michiel onder meer nieuwe RDM-campus. Op het voormalige terrein de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) werken bedrijven, onderwijsinstellingen en onderzoekers samen aan het vormgeven van de nieuwe maakindustrie voor haven en stad. RDM staat nu voor Research, Design en Manufacturing.

De grootste hallen van de voormalige scheepswerf zijn omgevormd tot ‘Innovation Dock’. De 23.000 vierkante meter zijn in tweeën opgedeeld. Aan de ene kant wordt technisch onderwijs gegeven aan de studenten van het Albeda College, het Zadkine en de Hogeschool Rotterdam. De introductieweek was in de laatste week van augustus in volle gang.

De andere kant van de machinehal is speciaal voor innovatieve start-ups. Kleine technische bedrijven kunnen er kavels huren om te gebruiken als werkplaats. De bedrijven zijn actief op de markten bouw, mobiliteit, productontwerp, maritiem en maintenance. Ook de grote maritieme bedrijven als Damen en Ampelmann zijn op de RDM-campus vertegenwoordigd. Michiel: “Mooi om te zien. Samenwerking tussen de verschillende campussen in Nederland kan nog tot veel meer successen leiden.”

Op de foto: twee grote robotarmen dienen voor onderzoek naar verniewende fabricagemethodes in de bouw.