Geerten Waling over Nederlandse onafhankelijkheid en het Plakkaat van Verlating (1581), Amsterdam

datum 21 oktober 2015 18:00 - 20:00
plaats Amsterdam
locatie Herengracht 74, 1015 BR Toon locatie
aanwezigen J. (Coos) Huijsen i e.a.
organisatie Forum voor Democratie (FVD) i

De jonge, aanstormende historicus Geerten Waling zorgt voor opschudding in zowel de academische wereld als het publieke debat door zijn unieke specialisme: de geschiedenis van Nederland als zelfstandige, onafhankelijke staat.

In tegenstelling tot de meeste van zijn vakgenoten, beschouwt Waling de Nederlandse politieke geschiedenis als waardevol moment in de wording van de moderne, nationale democratiëen. Zijn verhaal begint bij de ongehoorde onafhankelijkheidsoorlog van dat kleine, kwetsbare landje dat uitmondde in de Nederlandse afscheiding van die EU-avant-la-lettre: het Spaanse Habsburgse Rijk.

Deze onafhankelijkheid luidde niet alleen zelfbeschikking, economische vrijheid en de Gouden Eeuw in: zij inspireerde ook zowel de Britse ‘Glorious Revolution’ (1688), als de Amerikaanse ‘Declaration of Independence’ (1776). In die zin stond Nederland aan de wieg van de Atlantische democratische omwentelingen - en uiteindelijk misschien zelfs aan de Franse Revolutie.

Tijdens deze borrellezing gaat historicus Geerten Waling in op de totstandkoming en de inhoud van één van de ‘geboortepapieren’ van Nederland: het Plakkaat van Verlating (1581), waarmee de Staten-Generaal de Spaanse koning afzwoeren. Het Plakkaat is de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring, maar ook de Amerikaanse Declaration of Independence (1776) is erop gemodelleerd.

Geerten Waling is historicus (Universiteit Leiden), en publiceerde samen met Coos Huijsen het boek De geboortepapieren van Nederland (Elsevier & Nationaal Archief 2014; hardcover € 15), dat ook bij de lezing te koop is.


1.

Forum voor Democratie (FVD)

Forum voor Democratie (FVD) werd op 25 september 2016 een politieke partij, na eerder, in februari 2015, te zijn opgericht als denktank. Kern van het programma is het invoeren van diverse vormen van directe democratie zoals referenda en gekozen bestuurders, en het versterken en/of terugwinnen van de nationale soevereiniteit. De partij keert zich tegen een gesloten bestuurscultuur. Politiek leider is Thierry Baudet i.

FVD behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i drie zetels. In de Eerste Kamer heeft de partij momenteel twee zetels. In het Europees Parlement heeft FVD momenteel één vertegenwoordiger.

2.

Meer over...