Medaille-uitreiking MINUSMA-missie, Zwolle

Zwolle, Nederland.
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 5 november 2015 10:30 - 12:30
plaats Zwolle
toegankelijkheid openbare vergadering
aanwezigen F. (Fred) Teeven i, S. (Sultan) Günal-Gezer i e.a.
organisatie Tweede Kamercommissie voor Defensie (DEF) i

Meer dan 400 Nederlandse militairen die deelnamen aan de VN-missie in Mali (MINUSMA), krijgen donderdag 5 november de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, vice-admiraal Rob Bauer, reikt de medailles uit in de IJsselhallen te Zwolle, in aanwezigheid van onder andere Tweede Kamerleden Fred Teeven en Sultan Günal-Gezer.

De teruggekeerde militairen maakten deel uit van verschillende eenheden. Zo behartigde de te decoreren militairen van het Contingentscommando (CONTCO) de Nederlandse belangen, rechten en plichten in Mali en hield het toezicht op de naleving hiervan. De multinationale All Sources Information Fusion Unit (ASIFU) bood ondersteuning bij het vergaren en verwerken van inlichtingen. De inlichtingen die de Nederlanders verzamelden, verschaften de MINUSMA-leiding een gedetailleerd beeld over de situatie ter plekke. Bijvoorbeeld over de aard, samenstelling en positie van gewapende groeperingen. Mede aan de hand van die informatie zijn operaties gepland en uitgevoerd; dit alles ten behoeve van het vredesproces in Mali.

Een deel van de te onderscheiden militairen maakte deel uit van het Joint Support Detachement (JSD). Dit onderdeel verzorgde de logistieke ondersteuning, leverde de Force Protection eenheid die verantwoordelijk was voor de bewaking en beveiliging van de kampen in Bamako en Gao en de technische ondersteuning die gevraagd werd bij het onderhoud aan voertuigen en de voorzieningen op beide locaties.

Ten slotte krijgen de militairen van het helikopterdetachement de medaille uitgereikt. De Apache-helikopters verzamelden inlichtingen en beschermden de troepen van MINUSMA. De Chinook-transporthelikopters voerden verschillende medische evacuaties en troepen- en goederentransport uit.

De Herinneringsmedaille Vredesoperaties wordt toegekend aan militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. De medaille wordt in aanwezigheid van familie, vrienden en collegae uitgereikt. Niet alleen de militairen ontvangen een blijk van waardering en erkenning, maar ook hun thuisfront. Als dank voor hun steun tijdens de uitzending, ontvangen de relaties van de militairen een zilveren anjer. Voor de kinderen is er een speciaal kindermedaillon.

1.

werkbezoek Tweede Kamer


2.

Tweede Kamercommissie voor Defensie (DEF)

Deze vaste Tweede Kamercommissie i voert overleg met de bewindslieden van defensie i over het defensiebeleid.

Meer in het bijzonder gaat het daarbij om

3.

Meer over...