Minister Kamp brengt werkbezoek aan IsraŽl en de Palestijnse gebieden - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 10 april 2020
kalender

Minister Kamp brengt werkbezoek aan IsraŽl en de Palestijnse gebieden

Kalender
datum 8 september 2015 - 10 september 2015
plaats IsraŽl
aanwezigen N. (Neelie) Kroes†i, H.G.J. (Henk) Kamp†i e.a.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken brengt van 8 tot en met 10 september 2015 een werkbezoek aan IsraŽl en de Palestijnse Gebieden. Tijdens zijn bezoek zal Kamp de mogelijkheden voor verdere economische samenwerking verkennen.

IsraŽl

Nederland is al jarenlang de belangrijkste Europese handelspartner van IsraŽl en beide landen vullen elkaar op economische gebied goed aan. IsraŽl is beroemd om het unieke ecosysteem, ondernemerschapsmentaliteit, innovatief vermogen en beschikbaarheid van durfkapitaal door zowel overheid als private investeerders. Nederland is met name sterk in logistiek, marketing, handel en de commercialisatie van innovaties door de aanwezigheid van grote multinationals. Het bezoek van Kamp aan IsraŽl heeft als doel de economische sterke banden tussen beide landen verder te versterken. De nadruk ligt daarbij op het intensiveren van de samenwerking op het gebied van innovatie, het promoten van Nederland als investerings- en exportbestemming en het aanbieden van Nederlandse expertise in de ontwikkeling van de IsraŽlische gassector. Kamp heeft tijdens het bezoek een ontmoeting met minister van Economie Arye Deri, treft verschillende Nederlandse en IsraŽlische ondernemers en bezoekt o.a. cyber security campus van de Ben Gurion Universiteit. Ook zal hij een bezoek brengen aan Yad Vashem.

Startups

Tijdens het bezoek van Kamp aan IsraŽl, zal er veel aandacht zijn voor startups. IsraŽl heeft al jarenlang een ijzersterke startup reputatie en Nederland is op dat vlak hard aan de weg aan het timmeren. Zo staan zowel Tel Aviv (nr. 5) en Amsterdam (nr. 18) in de top 20 van Global Startup Ecosystem Ranking en beide hebben de ambitie die sterke positie verder uit te bouwen. In dat kader bezoekt Kamp samen met Neelie Kroes, de Start-up Envoy voor Nederland, het Digital Life Design (DLD) Festival in Tel Aviv. Dit internationale festival brengt beginnende ondernemers en investeerders van over de hele wereld samen. Met Kroes zal Kamp Nederland als dť start-up hub voor Europa op de kaart te zetten en ontmoetingen hebben met IsraŽlisch investeerders en startende ondernemers. Ook reist een start-up delegatie vanuit Nederland mee om potentiele partners te leren kennen. Kamp bezoekt tijdens zijn reis ook Sanara Ventures, een Ďincubatorí voor start-ups in de medische sector.

Palestijnse Gebieden

Woensdag 9 september bezoekt minister Kamp Ramallah in de Palestijnse Gebieden. Als een van de belangrijkste donors van de Palestijnse autoriteit draagt Nederland bij aan de economische opbouw van een toekomstige Palestijnse staat, met namen op de gebieden van landbouw, water en Rule of Law.

Tijdens het bezoek van de minister zal de nadruk liggen op het verkennen van de mogelijkheden voor intensievere samenwerking op economische terrein. Kamp zal een gesprek voeren met Mohammed Mustafa, vml. Deputy PM en minister of National Economy Thans is hij CEO van de Palestine Investment Fund en aldus en cruciaal figuur in de verdere economische ontwikkeling van de Palestijnse Gebieden. Vervolgens heeft Kamp een rondetafelgesprek met een aantal CEOís van vooraanstaande Palestijnse bedrijven. Met hen zal hij het ondernemersklimaat in de Palestijnse Gebieden bespreken en de kansen die daar zijn voor Nederlandse bedrijven. Aansluitend brengt Kamp een bezoek aan bierbrouwer en wijnmaker Taybeh alwaar hij wordt rondgeleid. Met de Palestijnse eigenaren zal hij spreken over de exportkansen die deze bierbrouwer naar Nederland en Europa ziet. Via onder andere de PUM, heeft Nederland betrokkenheid bij deze brouwerij.


1.

Meer over...