Nieuwsbrief Werk en Inkomen, Jeugdzorg en Zorg

Met dank overgenomen van Ch.N.A. (Chantal) Nijkerken-de Haan i, gepubliceerd op maandag 1 juni 2015, 10:33.

Het VVD-Voorjaarscongres van vrijdag 29 en zaterdag 30 mei was weer een groot succes. Het was mijn eerste congres als Tweede Kamerlid en het was een hele ervaring om in deze rol het congres bij te wonen. Ik heb hier vele oude en nieuwe gezichten gezien en ik heb hier veel input en tips gekregen. De workshop Decentralisatie met mijn VVD-collega's Brigitte van der Burg en Sjoerd Potters heb ik als zeer nuttig beschouwd. Decentraliseren betekent loslaten en vertrouwen. Maar het betekent ook luisteren en input ophalen voor ons Kamerwerk. In de pers, in mijn eigen mailbox en via mijn telefoon krijg ik bijvoorbeeld steeds meer seintjes dat het niet lijkt te vlotten met het doelgroepenregister.

Alle grote kranten hebben de afgelopen weken gemeld dat gemeentes te weinig mensen met een arbeidsbeperking aan het register toevoegen, wat weer leidt tot een onmogelijke situatie voor werkgevers omdat deze uiteindelijk de afgesproken garantiebanen moeten leveren. Op woensdag 24 juni ga ik tijdens een Algemeen Overleg met mijn collega-woordvoerders van andere partijen juist dit soort situaties bespreken. De input die ik krijg tijdens mijn werkbezoeken, tijdens het afgelopen congres maar ook van de vele mailtjes die ik krijg van (VVD)-bestuurders neem ik natuurlijk mee tijdens dit AO. Gelukkig zijn er ook succesverhalen en ook die zal ik benoemen.

Tijdens ditzelfde AO zal ik ook spreken over het voor de VVD belangrijke onderdeel van de tegenprestatie. Wie kan werken, moet werken. En wie een uitkering krijgt doet daar iets voor terug.. Ik krijg echter signalen dat er verschillen bestaan in de uitvoering van deze verplichte verordening tussen de gemeenten, waarbij sommige gemeenten zelfs helemaal geen tegenprestatie verlangen. Inmiddels heeft de Staatssecretaris in de verzamelbrief SZW aan de gemeenten dit punt nadrukkelijk onder de aandacht gebracht waarbij zij ook heeft aangekondigd dat de inspectie SZW hier onderzoek naar zal doen. Ik blijf hierbij kort op de bal en zal dit punt namens de VVD natuurlijk op de voet blijven volgen.