Ook PvdA en CDA willen nieuwe bewaarplicht telecomgegevens

Met dank overgenomen van J. (Jeroen) van Wijngaarden i, gepubliceerd op woensdag 25 maart 2015, 13:49.

Ook PvdA en CDA willen nieuwe bewaarplicht telecomgegevens

Naast de VVD willen ook PvdA en CDA een nieuwe versie van de bewaarplicht telecomgegevens introduceren. Het kabinet werkt al aan een wetsvoorstel dat de bewaarplicht opnieuw zou invoeren.

De partijen willen wel strengere waarborgen die ervoor moeten zorgen dat de privacy van de gemiddelde burger niet wordt geschonden. Een rechter schrapteonlangs de Wet bewaarplicht telecomgegevens omdat er onvoldoende waarborgen in de wet waren opgenomen die de privacy beschermden.

"De balans moet duidelijk zijn: we willen veiligheid, en we willen privacy", zegt PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug tegen NU.nl. Zij zegt geen probleem te hebben met de opslag van internet- en telefoongegevens door providers, als de toegang tot die gegevens maar voldoende wordt beperkt.

Vernietigd

"Het gaat om gegevens die providers toch al opslaan", zegt zij. Onder de bewaarplicht vielen onder meer metadata over welke telefoonnummers met elkaar hebben gebeld en met welke zendmasten mobiele telefoons contact hebben gehad. Op basis van die gegevens kan de locatie van telefooneigenaren worden ingeschat.

De gegevens die onder de bewaarplicht vielen, worden door providers sowieso al opgeslagen voor bedrijfsdoeleinden, zegt Oosenbrug. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) bevestigde dinsdag dat alle gegevens die niet meer nodig zijn voor bedrijfsdoeleinden, door providers moeten worden