EU Hof geeft Europese Commissie ruimte bij internationale overeenkomsten

vrijdag 31 juli 2015, 14:59

DEN HAAG (PDC i) - De Raad i mag geen gedetailleerd en precies standpunt voorschrijven aan de Europese Commissie i bij internationale onderhandelingen. Dit staat in een uitspraak van het Europees Hof van Justitie i van 16 juli in een zaak van de Commissie tegen de Raad. 

De Raad stelt weliswaar een mandaat vast, maar de Commissie moet wel de ruimte behouden om onderhandelingen te voeren. Wel moet de Commissie de Raad afdoende informeren en nauw samenwerken met de Raad als deze een speciaal comité instelt om de onderhandelingen te volgen.

Daarnaast bracht de advocaat-generaal van het Hof op diezelfde 16 juli advies uit over een andere zaak die loopt over de bevoegdheid van de Commissie om procedures op te mogen starten bij internationale gerechten. De Raad wil dat de Commissie altijd eerst toestemming moet vragen en krijgen van de Raad alvorens een dergelijke zaak te mogen starten. 

De advocaat-generaal adviseert het Hof de bezwaren van de Raad naast zich neer te leggen. De Commissie zou die bevoegdheid al hebben, omdat het gaat om het uitvoeren van beleid en niet het bepalen ervan.

Bron: Expertise Centrum Europees Recht (ministerie van Buitenlandse Zaken)