Kiezen

Met dank overgenomen van T. (Tamara) van Ark i, gepubliceerd op donderdag 10 juli 2014, 8:56.

1.

Column Hart van Holland week 13

10 jul 2014

Kiezen

De afgelopen weken hebben alle kandidaten van de politieke partijen zich het vuur uit de sloffen gelopen om te laten zien wat er te kiezen valt woensdag 19 maart. Maar ook de medewerkers op al die gemeentehuizen in Nederland zijn er behoorlijk druk mee. Woensdag kunnen de kiezers van vroeg tot in de avond op al die plekken in Nederland terecht om hun stem uit te brengen op de partij van hun keuze. Dat vereist een enorme organisatie. Van dichtbij heb ik een aantal keer mee mogen maken hoeveel inzet dat vereist. Van tevoren, bij het bepalen van de locaties, bij het bemensen van de stembureaus en bij het toezicht op het zonder belemmeringen uitbrengen van stemmen. Maar ook en vooral als de stembureaus sluiten is het een hele klus. Want dan gaat het erom alle stemmen zo snel mogelijk te tellen. Snelheid alleen is niet voldoende, het moet ook zorgvuldig gebeuren. Elke stem is er één en fouten mag je hierbij natuurlijk niet maken. Omdat alles met de hand moet gebeuren, is het een race tegen de klok. Want op het gemeentehuis staat iedereen gespannen af te wachten wat de resultaten zijn. Gelukkig gaan er steeds meer stemmen op om weer met een computer te gaan stemmen. Natuurlijk moet het fraudebestendig zijn en moet je sjoemelen met stemmen uitsluiten. En de privacy bij het uitbrengen van je stem is cruciaal. Maar stemmen met de hand is ook niet zonder risico. En bovendien voor veel mensen met een beperking lastiger dan stemmen met een stemcomputer. Bijkomend voordeel is dat de uitslag bij elektronisch stemmen een stuk sneller bekend is. En dat is fijn voor de kandidaten en voor de kiezers.

Bij de vorige verkiezingen was het een drukte van jewelste op het (toen nog) Raadhuis in Nieuwerkerk. Daar waren vanuit alle dorpen de mensen verzameld. Omdat het herindelingsverkiezingen waren, zat ook de landelijke pers er bovenop. Ook diverse landelijke politici lieten hun gezicht zien. Nieuwerkerk leek op dat moment even het centrum van de wereld voor de mensen die daar binnen waren. Vooral ook omdat voor vier jaar de verhouding in een gemeenteraad bepaald worden, zijn de verkiezingen van groot belang.

Ik vind het uitbrengen van mijn stem altijd een bijzonder moment. Het is het moment waarop ik me realiseer hoe belangrijk het is dat we in ons land de gelegenheid hebben om invloed uit te oefenen. Er zijn zoveel landen waar democratie nog in de kinderschoenen staat, of waar democratie misbruikt wordt door machthebbers om de eigen macht te continueren. Hier doet iedere stem ertoe. Niet voor niets staat de D in VVD voor Democratie, en ik hoop dat we met zoveel mogelijk mensen aanstaande woensdag naar de stembus gaan. Ik wens alle kiezers veel wijsheid én plezier bij het vervullen van dit democratische recht!