Minister-president Rutte en minister Kamp naar Japan (2), Tokio - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 14 augustus 2020
kalender

Minister-president Rutte en minister Kamp naar Japan (2), Tokio

Tokyo
datum 9 november 2015 - 11 november 2015
plaats Tokio, Japan
aanwezigen H.G.J. (Henk) Kamp i, M. (Mark) Rutte i, E.E. (Eberhard) van der Laan i e.a.

Minister-president Rutte brengt 9 en 10 november 2015 een bezoek aan Japan. Hij wordt hierbij vergezeld door minister Kamp van Economische Zaken. Minister Kamp is tot en met 11 november in Japan. Een delegatie van meer dan 120 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen, waaronder de grootste tuinbouwmissie ooit aan Japan, reist mee met de minister-president en de minister. Tijdens deze missie brengt ook een delegatie uit de regio Amsterdam een bezoek aan Japan onder leiding van burgemeester Van der Laan.

Tijdens bedrijfsbezoeken en bijeenkomsten met ondernemers worden contacten tussen Nederlandse en Japanse bedrijven gelegd en bestaande relaties verdiept. Tijdens de ontmoeting met minister-president Abe staat de verdere versterking van de banden tussen Nederland en Japan centraal.

Japan is de derde economie van de wereld en de grootste Aziatische investeerder in Nederland. De wederzijdse handel tussen Nederland en Japan bedroeg in 2014 ruim 11,5 miljard euro. Voor het Nederlandse bedrijfsleven liggen er in Japan grote kansen op het gebied van land- en tuinbouw, cyber security, sportwetenschap en pensioenbeheer.

Programma

Het programma van minister-president Rutte start maandagmiddag 9 november met een bijeenkomst op de Tokyo University of Fine Arts. Hier spreekt hij met Nederlandse experts van het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS) en Japanse experts over de samenwerking op het gebied van conservatie en preservatie van kunst. Minister Kamp bezoekt op dat moment met een tuinbouwdelegatie van bijna 30 bedrijven een tomatenkas van Agri Mind in Yamanashi prefectuur. Daarna opent hij de naastgelegen nieuwe productiefaciliteit van het Nederlandse bedrijf Koppert Cress en de Japanse partner Murakami Farm.

Aan het einde van de middag woont minister-president Rutte een Paralympische clinic bij met Nederlandse en Japanse rolstoelbasketballers en scholieren. Hierbij is ook de gouverneur van Tokio, de heer Yoichi Masuzoe, aanwezig. In aanloop naar de Spelen van 2020 in Tokio zijn er voor Nederlandse bedrijven veel mogelijkheden voor samenwerking op het vlak van duurzame en innovatieve oplossingen op het gebied van onder andere sportinfrastructuur, mobiliteit en bouwen op het water. In de avond spreekt de minister-president met experts op het gebied van kwantumtechnologie over verdere samenwerking. Hierbij is ook professor Kouwenhoven van het Nederlandse instituut voor kwantumtechnologie, QuTech, aanwezig.

Dinsdagochtend 10 november begint minister-president Rutte zijn programma met een ontbijtbijeenkomst met Nederlandse ondernemers die actief zijn in Japan. Aansluitend brengt hij een bezoek aan het Japanse bedrijf Fuijifilm. Minister Kamp opent op dat moment een seminar over het tegengaan van de handel in illegaal gekapt hout. Japan is wetgeving aan het ontwikkelen die lijkt op de Europese houtverordening.

Aan het begin van de middag ontmoeten minister-president Rutte en minister Kamp alle deelnemers aan de economische missie. Aansluitend worden enkele contracten en overeenkomsten getekend tussen Nederlandse en Japanse bedrijven. Minister-president Rutte en minister Kamp spreken daarna tijdens een bijeenkomst met de Nederlandse Rabobank en de Japanse Norinchukin Bank over financiering in de agrifoodsector.

In de middag bezoekt minister-president Rutte op de Keio Universiteit een Japans-Nederlandse conferentie voor financiële topmensen en academici over de financiële gevolgen van vergrijzing en de houdbaarheid van pensioenstelsels. Nederland en Japan staan beide uitdagingen rond vergrijzing en kunnen op dit gebied veel van elkaar leren. Minister Kamp spreekt op dat moment met vice-minister Ken Saito van Landbouw, Bosbouw en Visserijen over onderwerpen zoals markttoegang en glastuinbouw. De minister-president neemt aan het einde van de middag deel aan het Cyber Security Matchmaking Forum, waar contacten worden gelegd tussen Nederlandse en Japanse bedrijven.

In de avond worden minister-president Rutte en minister Kamp ontvangen door minister-president Abe van Japan. Minister-president Rutte sluit hiermee zijn bezoek aan Japan af.

Minister Kamp zet zijn bezoek aan Japan op woensdag 11 november voort met een openingsspeech op een seminar over kwantumtechnologie waarin Japan en Nederland verdere mogelijkheden voor samenwerking verkennen. In de middag opent hij een seminar over tuinbouw en innovatie waar sprekers van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden presentaties geven over innovaties in de tuinbouw, zoals energiebesparing. Aan het einde van de middag verzorgt de minister het slotwoord op een seminar over sportwetenschappen en expertise die kan worden ingezet bij de grote sportevenementen.

Minister Kamp eindigt zijn bezoek aan Japan met een handelsdiner waar deelnemers aan de economische missie gelegenheid hebben om contacten te leggen met Japanse bedrijven en bestaande relaties te verstevigen.


1.

Meer over...