Korting 18 miljoen gemeentefonds verkleining raden moet niet kunnen - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zaterdag 4 juli 2020
kalender

Korting 18 miljoen gemeentefonds verkleining raden moet niet kunnen

Met dank overgenomen van H.A.G. (Erik) Ronnes i, gepubliceerd op zondag 22 september 2013, 10:00.

De Eerste Kamer heeft voor de zomer het wetsvoorstel verworpen van voormalig Tweede Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) voor vermindering van het aantal raadsleden. Hij stelde een vermindering voor van ongeveer vijftienhonderd raadsleden. Het kabinet zou daarom vanaf 2015 jaarlijks achttien miljoen euro uit het Gemeentefonds nemen. Nu de vermindering niet doorgaat, is de bezuiniging echter niet van tafel. Het kabinet brengt het bedrag nu als generale korting in mindering op het Gemeentefonds.

Gelukkig is de vermindering van raadsleden van de baan, echter de korting op het gemeentefonds blijft. Positief resultaat is dus dat het voorstel van tafel is. Raadsleden zijn nodig om in eerste instantie de rol van volksvertegenwoordiger goed te kunnen uitoefenen. Wanneer zij door de verkleining van gemeenteraden verder van de bevolking af komen te staan komt dit het raadslidmaatschap niet ten goede! Daarnaast is de kader stellende en controlerende rol niet eenvoudiger geworden. Dit o.a. door de decentralisaties, samenwerkingsconstructies en complexere regelgeving zowel landelijk als Europees. Een duidelijk argument voor verkleining van het aantal raadsleden is er gewoonweg niet.

Alleen met de korting op het gemeentefonds van 18 miljoen worden de gemeenten opgezadeld. Het maakt pijnlijk duidelijk dat de verkleining puur is gericht op bezuinigen en geen voldoende onderbouwd principieel doel heeft. Wat mij betreft zou een dergelijke korting dan ook niet moeten kunnen! Al zijn het maar druppels op een gloeiende plaat, elke druppel is er een, zeker in deze tijd.