Project Europa #2: Als één blok achter TTIP, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 11 oktober 2015 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen F. (Fred) Teeven i, B. (Bas) Eickhout i e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws omtrent dit programma? Klik hier voor ons Facebook event. Aanmelden voor deze avond is verplicht via de 'Koop Tickets'-knop.

In de berichtgeving rondom TTIP, het aangekondigde vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU, worden de pijlen vooral gericht op de beruchte Amerikaanse chloorkip. Maar de implicaties van TTIP kunnen veel fundamenteler zijn. Raakt het handelsverdrag bijvoorbeeld aan de bevoegdheden van overheden om de markt te kunnen reguleren? De angst is dat nieuwe wetgeving mede door het bedrijfsleven zelf wordt getoetst op belemmeringen voor de handel.

Voorstanders zien TTIP als een economische NAVO: door de VS via TTIP aan Europa te verbinden worden de Europese handelsbelangen óók die van Washington. Maar wat zijn de gevolgen van TTIP voor ons? Wie krijgt het straks voor het zeggen in de nieuwe interne markt van de VS en de EU? Het bedrijfsleven of democratisch gekozen overheden? Is een economische NAVO goed voor de B.V. Nederland of niet?

In De Balie onderzoekt presentator Roland Duong (o.a. De Slag om Europa, De Slag om Nederland) de implicaties van TTIP. Wat hebben we in Nederland liever: een chloorkip in de keuken of een Rus in de achtertuin? En is het geopolitieke argument wel valide? Wat betekent TTIP voor onze Europese, nationale en lokale bevoegdheden en ons handelsbeleid? In een gesprek met Europarlementariërs, economen en andere belanghebbenden kijken we op een andere manier naar het grootste vrijhandelsverdrag in de Europese geschiedenis.

Met o.a:

  • Bas Eickhout (Europarlementariër GroenLinks) in debat met Fred Teeven (Tweede Kamerlid VVD, woordvoerder TTIP).
  • Ferdi DeVille (politicoloog Universiteit Gent) over de beloftes van TTIP.
  • Nikos Lavranos (investeringsjurist en arbitrage-expert) over het belang van ICS.
  • Hella Hueck (journalist RTL Nieuws) over hoe TTIP op de journalistieke radar belandde en waarom dit belangrijk is.

De toegang is gratis, wel is aanmelden verplicht. Meld je aan via de 'Koop Tickets'-knop.

Project Europa:

In 2016 wordt Nederland voorzitter van de Europese Unie. In een vierdelige reeks onderzoeken De Balie en Appelbaum in samenwerking met De Groene Fractie in het Europees Parlement de belangrijkste thema’s die op dit moment spelen. Met op 3 september Fort Europa, op 2 november Een vuist tegen Poetin? en op 22 december Gidsland Nederland.

Redactie: Tim Wagemakers (De Balie), Jochem Salemink (Appelbaum).


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met de PvdA een gezamenlijke fractie i van 14 zetels. GroenLinks heeft drie zetels in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...