Startbijeenkomst nieuw corporatiebestel, Nieuwegein

Ophaalbrug in Nieuwegein

Met het ingaan van de nieuwe Woningwet op 1 juli staat het corporatiebestel aan de vooravond van een ingrijpende herziening. Corporaties gaan terug naar hun kerntaak: het bouwen en beheren van woningen voor mensen met lagere inkomens. Vrije sector-huur en koop wordt bij uitstek het domein voor marktpartijen. Het in- en externe toezicht wordt versterkt.

Ook op lokaal niveau worden de bakens verzet. Gemeenten en corporaties leggen in prestatieafspraken vast wat er lokaal nodig en mogelijk is. Huurders krijgen daarin een zware stem.

De wetswijzigingen passeerden zowel de Tweede als Eerste Kamer met algemene stemmen. De focus ligt nu op de uitvoering. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties organiseert op 17 juni in Nieuwegein onder de titel ‘Woningwet op weg’ een startbijeenkomst. De bijeenkomst richt zich op vertegenwoordigers van woningcorporaties, gemeenten en huurdersorganisaties.

Sprekers zijn onder anderen Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst, Marc Calon voorzitter Aedes en Frank van Blokland van vastgoedbeleggersvereniging IVBN. Marco Pastors en wethouder Paulus Jansen gaan in op de gevolgen van de nieuwe regels voor respectievelijk Rotterdam Zuid en de gemeente Utrecht. Voormalig minister Sybilla Dekker gaat in op de rol van corporaties binnen het gemeentelijke woonbeleid. Zij bracht daar eerder in opdracht van de VNG een advies over uit.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom op het congres in De Woonindustrie in Nieuwegein. De aftrap is om 10.30 uur. De afsluiting staat gepland omstreeks 16.00 uur.


1.

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft zorg voor het goed functioneren van het openbaar bestuur van ons land. De hoofdtaken zijn het bevorderen van de democratische rechtstaat, slagvaardig bestuur, zorg voor betaalbare woningen en een goede leefomgeving. Sinds 2017 behoort ook de ruimtelijke ontwikkeling tot het taakveld. Met Koninkrijksrelaties worden de relaties tussen de vier landen van het Koninkrijk bedoeld, namelijk Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

De huidige minister i van BZK is Hugo de Jonge i (CDA). Er is ook een staatssecretaris, Alexandra van Huffelen i (D66).

2.

Meer over...