Medeplichtigheid en individuele verantwoordelijkheid.

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 26 november 2015 17:00
plaats Club
locatie Amsterdamse Academische Toon locatie
aanwezigen G. (Geert) Wilders i, M (Meindert) Fennema e.a.
organisatie Universiteit van Amsterdam (UvA)

In het recent verschenen boek Goed Fout beschrijft Meindert Fennema zijn 'meeloper' ervaringen als lid van het Utrechts Studenten Corps en de Communistische Partij Nederland. Fennema heeft sinds 2009 met enige regelmaat een briefwisseling met Sjoerdje van Heerden in De Groene over allerlei actuele onderwerpen. Zijn ervaringen in het boek zijn uitgangspunt voor een 'woordenwisseling' tussen twee generaties UvA-politicologen, waarbij andere onderwerpen ook niet geschuwd worden.

Medeplichtingheid en individuele verantwoordelijkheid

Meindert Fennema schrijft in zijn nieuwste boek Goed fout. Herinneringen van een meeloper over zijn tijd bij het Utrechts Studenten Corps en bij de Communistische Partij van Nederland. Hij ziet veel overeenkomsten tussen deze twee: de geslotenheid van de organisatie, het gevoel verheven te zijn boven de massa, het idee dat men voorbestemd was om leiding te geven aan de maatschappij.

Fennema schrijft dat hij, als onderdeel van deze groepen, medeplichtig was aan wat er daar gebeurde. Wanneer ben je medeplichtig? En waar stopt individuele verantwoordelijkheid? Veel groepen, zoals de corpora, adel, maar ook Provo en de Kabouterbeweging, meenden een morele en maatschappelijk missie te hebben. Wat kwam er van deze missies terecht? En hoe kijkt een jonge generatie aan tegen deze bewegingen? Zijn ze vergelijkbaar met bewegingen die zich nu roeren in de maatschappij?

Samen met Sjoerdje van Heerden heeft Fennema met enige regelmaat een briefwisseling over allerlei actuele onderwerpen in De Groene. Voor deze gelegenheid wisselen zij hun gedachten en argumenten in een persoonlijk tweegesprek in de Academische Club.

Over de sprekers:

Meindert Fennema is politicoloog, auteur en emeritus hoogleraar politieke theorie. Hij was verbonden aan de afdeling politicologie en het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) van de UvA waar hij de leerstoel politieke theorie van etnische verhoudingen bekleedde. Hij schreef o.a. een biografie van Hans Hirschfeld, Man van het grote geld, en een biografie van Geert Wilders, Geert Wilders, tovenaarsleerling.

Sjoerdje van Heerden Sjoerdje van Heerden studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van haar bachelordiploma (cum laude) behaalde zij (cum laude) een masteropleiding Urban Studies aan de International School for Humanities and Social Sciences. Zij promoveerde bij de afdeling politicologie van de UvA op een onderzoek naar de demonisering van politici en politieke partijen binnen verschillende West Europese landen. Zij is werkzaam als onderzoeker bij de UvA en publiceert samen met Fennema in De Groene.

Blijft u eten?

U bent van harte uitgenodigd om na afloop te blijven voor de clubschotel voor 15 euro. Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden krijgen 15% korting.

Programma

  • 17.00 uur inloop
  • 17.30 uur start debat
  • 18.45 uur einde debat
  • aansluitend diner (optioneel)

Aanmelding

Locatie

  • Amsterdamse Academische Club (AAC)

    Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam

    +31 (0)20 525 1570

    Ga naar detailpagina


1.

Meer over...