Speech Jesse Klaver over Economisme en Idealisme, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 23 juni 2015 20:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen J.F. (Jesse) Klaver i, M. (Myrthe) Hilkens i e.a.
organisatie De Balie i

"We gaan Nederland veranderen. Voor minder wil ik het niet doen."

Met deze woorden kondigde Jesse Klaver op 12 mei zijn fractieleiderschap aan voor GroenLinks. Het is zijn inzet de economisering van onze samenleving tegen te gaan.

Al dertig jaar lang zien we een steeds sterkere tendens om iedere maatschappelijke kwestie te reduceren tot een rekensom: een debat over kosten, winst, rendement en efficiëntie. Of het nu gaat over de zorg, het onderwijs, windmolens of bankierssalarissen. Het gevolg is dat we van alles de prijs weten, maar van bijna niks de waarde.

Het politieke idealisme van de 29-jarige Klaver schept een hoop verwachtingen. Zijn jongensachtige bravoure wordt zowel bewonderd als verguisd. Maar wat houdt het economisme precies in? En hoe gaat hij deze bestrijden? In hoeverre zijn idealen in de politiek eigenlijk überhaupt waar te maken?

In De Balie zal Jesse Klaver voor het eerst sinds zijn aantreden als fractieleider een uitgebreid antwoord geven op deze vragen. Na afloop van de lezing is er een discussie met econoom Bas Jacobs en journalist Myrthe Hilkens, en gaat Klaver in gesprek met het publiek. De moderatie is in handen van journalist Roelf-Jan Duin.

Redactie: Thomas van Neerbos en Rik Seveke (De Balie). In samenwerking met GroenLinks.


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...