Lecture 2015 Europe in Crisis: Looking Ahead from a Historical Perspective, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen

WRR Lecture 2015 Europe in Crisis: Looking Ahead from a Historical Perspective met prof. Mark Mazower (Columbia University, New York), prof. Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht) en prof. Ernst Hirsch Ballin (WRR/ Tilburg University/ Universiteit van Amsterdam).

Hoewel een crisis vaak onopgeloste langetermijnkwesties blootlegt, reikt crisismanagement zelden verder dan de korte termijn. Een historisch perspectief kan beleidsmakers helpen om langere lijnen naar de toekomst te trekken.

Tijdens de lecture Europe in Crisis: Looking Ahead from a Historical Perspective analyseert Mark Mazower hoe de Europese gedachte in de loop der tijd is veranderd en wat dat betekent voor de actuele ontwikkelingen op het gebied van internationale veiligheid. Wat moeten en kunnen nationale staten doen, en welke invloed heeft het nieuwe denken over grenzen en grondgebied daarop? En wat zijn de gevolgen van de veranderende trans-Atlantische samenwerking? Mazower legt een verbinding tussen de ontwikkelingen op het gebied van de internationale veiligheid, het internationale economisch bestuur, en de invloed van de financiële instituties. Voor welke uitdagingen worden nationale en Europese overheden gesteld?

Onder de titel Europe's Bulwark. The Kingdom of the Netherlands and world politics, 1815/2015, reageert Beatrice de Graaf vanuit het Nederlandse perspectief op het werk van Mazower. Zij baseert zich op haar eigen onderzoek ‘Securing Europe, fighting its enemies’.

Ernst Hirsch Ballin verzorgt de slotbeschouwing.

Over de sprekers

Prof.dr. M. (Mark) Mazower is directeur/voorzitter van het Heyman Center for the Humanities, Columbia University in New York. Hij is historicus en filosoof en gespecialiseerd in het moderne Griekenland, Europa in de 20e eeuw en internationale geschiedenis. Zijn meest recente publicatie is Governing the World: the History of an Idea. Hij publiceert regelmatig over actuele onderwerpen in toonaangevende media.

Prof.dr. B.A. (Beatrice) de Graaf bekleedt de leerstoel History of International Relations & Global Governance binnen het strategisch thema ‘Instituties’ aan de Universiteit Utrecht. Zij studeerde moderne geschiedenis en Duitse taal en cultuur. Haar onderzoeksthema is de geschiedenis van veiligheid en (contra)terrorisme vanaf de negentiende eeuw.

Prof.dr. E.M.H. (Ernst) Hirsch Ballin is lid van de WRR en hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht aan de Universiteit van Tilburg. Tevens is hij verbonden als deeltijd hoogleraar 'rechten van de mens' aan de Universiteit van Amsterdam. Hirsch Ballin is sinds 1981 hoogleraar aan de juridische faculteit in Tilburg, met onderbrekingen in de jaren waarin hij bewindspersoon was en politieke ambten vervulde.

Donderdag 3 december 2015, 15.00 - 16.45 uur, Theater Diligentia Den Haag.


1.

Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR)

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is een kenniscentrum en adviesorganisatie van de regering en het parlement op het gebied van grote maatschappelijke vraagstukken.

De WRR informeert en adviseert de regering en het parlement over ontwikkelingen die de samenleving op de lange termijn kunnen beïnvloeden. Om dit te kunnen doen heeft de WRR regelmatig contact met onder meer beleidsmakers, politici en wetenschappers. Daarnaast werkt de WRR samen met universiteiten, overige adviesraden en planbureaus. De WRR is gestructureerd als een denktank.

2.

Meer over...