Voor één dag Kamervoorzitter

Met dank overgenomen van M.R.J. (Michel) Rog i, gepubliceerd op maandag 1 juni 2015, 16:04.

De Tweede Kamer vergadert alleen op dinsdag, woensdag en donderdag in de plenaire zaal.

Op de maandag en vrijdag zijn er soms vergaderingen in de Kamer, maar die dagen worden vooral gebruikt voor werkbezoeken of het voorbereiden van debatten.

Zo niet op vrijdag 29 mei jl, er werd fel gedebatteerd aan de interruptiemicrofoon en volop onderhandeld in de wandelgangen. Het studentenparlement had namelijk haar intrek genomen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Eenmaal per twee jaar strijden teams van verschillende universiteiten om de zilveren Thorbeckepenning, een eervolle prijs voor rechtenstudenten. De studenten waren er op uitnodiging van de Staatsrechtkring, de organisatie was in handen van de winnaar van de vorige editie, de Universiteit van Maastricht.

Zo’n honderd studenten, verdeeld in negen verschillende fracties, debatteerden met elkaar alsof ze nooit anders hadden gedaan. Strak in pak en bewapend met scherpe betogen. Het was duidelijk te merken dat de studenten zich in de afgelopen maanden grondig hadden voorbereid op de plenaire behandeling van het fictieve wetsvoorstel dat gericht was op het gelijktijdig houden van de verkiezingen voor de Tweede- en Eerste Kamer.

Als onderwijswoordvoerder had ik het genoegen en voorrecht om voorzitter te zijn, en het debat in goede banen te leiden. Een mooie uitdaging, omdat de studenten werkelijk alle denkbare juridische en politieke trucs uit de kast trokken. Er werd zelfs, met een beroep op het Reglement van Orde, gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een amendement 'ontoelaatbaar' te verklaren. Maar vooral de inhoudelijke gerichtheid en het hoge niveau van het debat hebben mij positief verrast. Een geweldige ervaring voor mij om voor een dag voorzitter te zijn, maar vooral een geweldige ervaring voor deze rechtenstudenten, waarvan we er later vast nog wel een paar zullen terugzien in de Tweede Kamer!