De bootvluchteling in beeld, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 11 augustus 2020
kalender

De bootvluchteling in beeld, Amsterdam

datum 18 juni 2015 20:00
plaats Amsterdam
locatie Da Costakade 102 Toon locatie
aanwezigen M.H.A. (Tineke) Strik i e.a.
organisatie De Nieuwe Liefde i

Het is dagelijks in het nieuws. Duizenden mensen die de levensgevaarlijke oversteek wagen om te ontsnappen aan een oorlogsgebied, armoede of religieuze strijd. Iedere bootvluchteling heeft een eigen verhaal, het ene nog vreselijker dan het andere. Wat hen bindt is het decor waarin hun verhaal zich afspeelt: het mondiale politieke en economische krachtenveld.

Over dát krachtenveld gaat deze avond. Drie deskundigen op het gebied van migratie en humanitaire werkzaamheden maken inzichtelijk welke spelers hierin actief zijn: van nationale overheden, buitenlandse bedrijven, jihad- strijders en actievoerders tot reddingswerkers en leiders van EU landen. Wat is hun rol, welke belangen vertegenwoordigen ze en welke strategie hanteren ze?

Doel van de avond is het ontrafelen van het complexe web waarin de bootvluchteling zich begeeft. Zodat we niet meer hoeven denken: ‘wat vreselijk, maar wat kan ik doen?’. Maar beter snappen waarom het zover is gekomen en wat wij als burgers van Nederland met een politieke stem zouden kunnen doen aan deze situatie.

Presentatie: Els van Driel.

Met Tineke Strik, Geesje Werkman en Henk van Houtum.

Gedurende het programma tekenen De Beeldvormers een visuele samenvatting van de avond.

gasten

Tineke, Geesje, Henk (©Lilian van Rooij)

Mw. mr. dr. Tineke Strik, Universitair Docent aan de Radboud Universiteit, gepromoveerd op de totstandkoming en de nationale effecten van Europees asiel en migratiebeleid. Senator voor Groen links in de Eerste Kamer, als senator is Strik lid van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Was rapporteur voor de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa inzake de verantwoordelijkheid voor de zeker duizend bootvluchtelingen, die op zee tussen Libië en Italië, zijn omgekomen in 2011/2012.

Geesje Werkman is humanitair werker en vreemdelingenspecialist bij Kerk in Actie. Ze bezocht afgelopen maand Lampedusa. Ze vertelt over haar reis en haar werk in Nederland en Europa voor een verbeterd en aangepast vluchtelingenbeleid. Kerk in Actie is in Europees verband trekker van het Safe Passages project. Europese kerken zoeken hierbij samen naar mogelijkheden voor een veilige tocht.

Politiek geograaf Henk van Houtum doceert aan de Universiteit van Bergamo en de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is tevens hoofd van het Nijmegen Centre for Border Research (NCBR) en columnist van de Volkskrant. Hij schreef jarenlang zijn "Ach, Europa" bijdragen aan de Groene Amsterdammer. Hij is co-auteur van Eerlijke Nieuwe Wereld, Voorbij de grenzen van de natiestaat waarin diverse wetenschappers een pleidooi houden voor een nieuwe benadering van nationale grenzen om zo een mondiale rechtvaardigheid te bereiken.

De Beeldvormers bestaat uit Kyra Sacks en Machteld Aardse.Zij leggen visueel vast wat zich tijdens events, seminars, vergaderingen en sessies zowel aan als onder de oppervlakte afspeelt.

Presentatrice Els van Driel is zeer nauw betrokken als researcher of maker bij verschillende programma's over mensenrechten, asiel- en migratie problematiek.

Kaartje gekocht? Zet je zelf op aanwezig bij ons Facebook event!

Duur: 2 uur | met pauze


1.

De Nieuwe Liefde

Stichting De Nieuwe Liefde organiseert publieke programma's over religie, cultuur en maatschappij. Daarnaast is ruimte voor poëzie, muziek en theater en wordt een tijdschrift uitgegeven, Roodkoper. De stichting beheert en verspreidt tevens het werk van dichter en theoloog Huub Oosterhuis, initiatiefnemer en bestuurslid van de stichting.

2.

Meer over...