Wat zou Ayn Rand doen?, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 22 juni 2015 20:00
plaats Amsterdam
aanwezigen M. (Myrthe) Hilkens i e.a.
organisatie Felix Meritis (Europees centrum voor kunst, cultuur en wetenschap)

"Ik leef voor niemand anders, en vraag niemand anders om voor mij te leven."

Hoe ziet de wereld er uit als we alleen maar aan ons zelf denken? Als we allemaal doen wat we het liefste willen, zonder rekening te houden met een ander?

Ayn Rand (1905 - 1982), Amerikaans-Russische filosofe en schrijfster, is de grondlegger van zo'n gedachtegoed waarin egoïsme de hoogste waarde is. In haar boeken The Fountainhead en Atlas Shrugged (na de Bijbel het meest gelezen boek in Amerika), beschrijft ze een wereld waarin iedereen zijn eigen belang volgt. Begeerte is de leidraad en zelfs je liefdesrelatie is in de hand van de vrije markt. De overheid verzorgt niet, maar mensen zullen zelf de treinrails repareren als ze daar belang bij hebben.

Rand heeft grote fans en heftige tegenstanders. Haar gedachtegoed is inspiratie voor zowel de Tea party als voor kunstenaars die geen concessies willen doen. Op deze avond gebruiken we haar gedachtegoed om problemen en dilemma's uit het leven van nu te verhelderen en te bespreken.

We vragen ons af: 'Wat zou Ayn Rand doen?' Had zij nooit keuzestress? Zou zij een vluchteling in huis nemen? Hoe zal zij omgaan met haar geliefde? En als zij aan zichzelf denkt, denkt ze dan ook nog wel eens aan een ander?

Na een korte inleiding op het denken van Ayn Rand, zullen we deze, en andere, dilemma's voorleggen aan het Ayn Rand-panel bestaande uit haar voor-, tegenstanders, linkse en rechtse denkers, idealisten en realisten.

Myrthe Hilkens zal het programma modereren.

Het Ayn Rand Panel:

Floor Rusman

Floor Rusman is historica en redacteur en columnist van nrc.next. We kunnen haar met recht een Ayn Rand-kenner noemen. Ze studeerde af op het werk van Rand, met de vraag waarom zij in de Verenigde Staten zo'n grote aanhang heeft, en dit in Europa relatief meevalt.

Jurrien Hamer

Jurrien Hamer is jurist en filosoof en houdt zich als promovendus bezig met 'menselijke waardigheid als fundering van mensenrechten'. Zijn onderzoek richt zich vooral op mensenrechten binnen politieke instituties. Hij schreef eind vorig jaar het artikel: "Wat de Partij van de Arbeid kan leren van aartsvijand Ayn Rand."

Colet van der Ven

Colet van der Ven, journaliste en presentatrice van IKON programma De Nieuwe Wereld, gemaakt onder het motto 'Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.' Voor haar journalistieke carrière werkte ze in de hulpverlening in Haiti en India. Ze is verbaasd over hoe het werk van deze "profete van het eigenbelang" zo veel ruimte krijgt in de opiniepagina's.

Eva Marie de Waal

Eva Marie de Waal is op haar 27e afgestudeerd aan de toneelschool. Ze is niet alleen geïntrigeerd door Rand gedachtegoed, maar speelde ook Ayn Rand in de voorstelling SuperKapitalisten, een voorstelling die zij maakte onder de vleugels van theatergezelschap 'mugmetdegoudentand'.

Yernaz Ramautarsing

Hij is politicoloog en verspreid het objectivisme, zoals het gedachtegoed van Rand genoemd wordt, in Europa. Hij zette de facebookpagina op: 'linkse indoctrinatie op mijn universiteit'. Gelukkig had hij zelf voordat hij ging studeren 'Atlas Schrugged' van Rand gelezen, zoals hij zelf zegt.

TICKETS


1.

Meer over...