Pakhuis NUL20 #10: Corporaties na de enquête, Amsterdam

datum 24 november 2014 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal PDZ* grote zaal
aanwezigen J.J.M. (Jos) van der Lans i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Nieuwe editie van de talkshow over Amsterdamse woonkwesties.

Interview - Corporaties na de enquête

Wat zal de uitkomst van de parlementaire enquête voor onze woningcorporaties betekenen? Bestaat de nieuwe werkelijkheid uit het voldoen aan een veelheid aan ingewikkelde regels. Of mogen zij zelfstandig verder bouwen aan een ongedeelde stad met een betaalbare woningvoorraad?

Met: Marien de Langen (bestuurder Stadgenoot en voorzitter Vernieuwde Stad) en Jos van der Lans (publicist)

Debat - Huurders in de knel

Steeds meer huurders komen financieel in de knel. De huren lopen op terwijl de beschikbaarheid van sociale huurwoningen terugloopt. Veel vrijkomende woningen worden geliberaliseerd en verkocht. De onvrede onder huurdersorganisaties, verzameld in de Huurderskaravaan, loopt op. Binnenkort beginnen gesprekken over nieuwe prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties. Wat willen bewonersorganisaties daarin voor alles geregeld zien? Drie eisen over beschikbaarheid, betaalbaarheid en de Kaderafspraken Sloop en Renovatie. Reacties van politici en corporatiebestuurders.

Met: Annelies Groot (Bewonerscommissie Oostelijke Eilanden), Han Wanders (woordvoerder Initiatief Betaalbaar Wonen Noord) en Guido Egas (Huurdersvereniging Amsterdam)

Pitch - Luxe tijdelijke woning: Heijmans One

Bouwer Heijmans plaatst begin december twee mobiele eenpersoonshuizen op het Zeeburgereiland. Een proef voor drie maanden, met Carmen Felix als eerste proefbewoonster . Zij beantwoordt aan wat Heijmans als doelgroep voor ogen heeft: "jonge, stedelijke starters, veelal net afgestudeerden tussen 25 en 35 jaar die op de woningmarkt tussen wal en schip dreigen te vallen." Biedt tijdelijke bewoning een nieuw perspectief voor braakliggende terreinen?

Met: Anneke Timmermans-Dalhuisen (vastgoed-ontwikkelaar Heijmans)

Interview - Levensloopbestendige Akropolistoren op Zeeburgereiland

Vereniging Akropolis Amsterdam werkt sinds 2008 aan de komst van levensloop bestendige woningcomplexen. Na zes jaar zoeken is de kans groot dat het eerste Akropolis-complex op het Zeeburgereiland kan worden gebouwd. Interview over de lange zoektocht, de Akropolis-gedachte en de samenwerking met de Alliantie.

Met: Elly Boomsma, voorzitter Akropolis Amsterdam

Pitch - Eindelijk woningbouw voor jongeren: Change=

Change= verwacht begin volgend jaar te kunnen beginnen aan de bouw van ruim vijfhonderd kleine huurappartementen voor werkende jongeren. Het gebouw komt aan het August Allebéplein in Amsterdam Nieuw-West. De plannen voor een tweede complex in Amsterdam-Zuidoost zijn vergevorderd.

Met: Ralph Mamadeus (algemeen-directeur Change=)

Vanaf half tien: netwerkborrel.

Toegang is gratis. Meld je voor dit programma aan door bovenaan deze pagina op de rode knop 'reserveer' te klikken.

NUL20 start in samenwerking met Pakhuis de Zwijger met een talkshow over Amsterdamse - en regionale - woonkwesties : Pakhuis NUL20. Verdwijnende rijkssubsidies, draconische gemeentelijke bezuinigingen, zuinige banken en corporaties die zich op hun kerntaken terugtrekken. Het is crisis in de woningsector. Of niet? Pakhuis NUL20 zet de luiken open. Door interviews en debat. En vooral: door ruim baan te geven aan nieuwe initiatieven en creatieve en ondernemende Amsterdammers en Amsterdamse organisaties.

Op de hoogte blijven van onze programma's? Bepaal hier zelf welke Pakhuis de Zwijger nieuwsbrieven je wilt ontvangen.


1.

Meer over...