Werkbezoek Centraal Boekenhuis

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op dinsdag 28 april 2015, 2:37.

Op het bedrijventerrein van Culemborg bevindt zich het Centraal Boekenhuis (CB). Vanuit dit enorme boekenmagazijn worden bijna alle boekenwinkels in Nederland en België bevoorraad. Ook komen boeken die via internet worden besteld, vaak uit dit depot. Je kan er 90.000 verschillende titels vinden; in totaal liggen er 45 miljoen boeken opgeslagen. Elke dag worden er 250.000 tot 300.000 boeken gedistribueerd.

De Koninklijke Vereniging van het Boekenvak nodigde Michiel van Veen op 24 april uit om er een kijkje te nemen. Algemeen Directeur Hans Willem Cortenraad legde uit dat het grote depot voor boekenwinkels en uitgeverijen heel handig is. Individuele boekhandelaren hoeven niet met de verschillende uitgevers afspraken te maken over de prijs en inkoop van boeken, maar kunnen simpelweg bijna alle titels direct bestellen in Culemborg.

De aanleiding voor een werkbezoek rondom boeken is de Wet op de Vaste Boekenprijs. Deze wet verplicht uitgevers en importeurs van boeken in de Nederlandse taal een vaste prijs te hanteren voor hun uitgaven.