Motie VVD voorkomt broodroof door nationaal archief

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op vrijdag 24 april 2015, 1:56.

Dankzij een aangenomen motie heeft MKB-woordvoerder Erik Ziengs weten te voorkomen dat acht Nederlandse bedrijven het slachtoffer werden van ambtelijke concurrentievervalsing. Erik Ziengs heeft minister Kamp gevraagd een stokje te steken voor de uitbreiding van een geautomatiseerde scanstraat voor het Nationaal Archief. Minister Jet Bussemaker van OCW probeerde op die manier tot 300 boventallige ambtenaren aan het werk te houden.

De motie dwingt de minister van OCW om de inbestedingsplannen terug te draaien. Hierdoor kan het bedrijfsleven blijven meedingen naar scanopdrachten van de overheid. In een eerder stadium waren de plannen al door een gespecialiseerde Commissie van Aanbestedingsexperts de grond in geboord. Volgens de experts is de dreigende inbesteding in strijd met de aanbestedingsplicht zoals die voortvloeit uit de Aanbestedingswet.

Erik Ziengs: “Met de oorspronkelijke plannen van het ministerie van OCW en het Nationaal Archief dreigden 8 gespecialiseerde bedrijven willens en wetens uit de markt te worden gedrukt. De VVD maakt andere keuzes. Wij pleiten voor een kleinere overheid en een meer toegang tot overheidsopdrachten voor het MKB. De aangenomen motie over scanopdrachten brengt beide wensen in praktijk.”