Na het kille Ashton-tijdperk waait in Brussel een frisse Italiaanse wind

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 16 april 2015, 9:05.

Een zichtbare en sociaal vaardige coördinator, is de typering die klinkt als het over Federica Mogherini gaat. Mogherini is sinds november de nieuwe buitenlandchef van de Europese Unie. De voormalig minister van buitenlandse zaken van Italië wordt in Brussel ervaren als een verademing na de Britse Catherine Ashton, die onzichtbaar en gesloten zou zijn.

"Ashton wist nooit met wie ze sprak. Ze kon geen namen onthouden", zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. "Ik kan met Mogherini bellen of afspreken, dat was bij Ashton niet het geval."

De kracht van Mogherini is dat ze die beperkingen accepteert, denkt Van Baalen. "Een prominent leider als Tony Blair zou op deze positie niet werken. Je moet een klein ego hebben."

Door haar dienende opstelling vermijdt Mogherini wel haar voornaamste valkuil. Rond haar voordracht in augustus klonk kritiek dat ze te zacht voor Rusland zou zijn. Italië voelt geen acute dreiging aan de oostgrens en heeft vanouds goede handelsbanden met Moskou. Later zei Mogherini wel dat Rusland zich 'momenteel niet als partner gedraagt', maar de twijfels bleven. In januari vroeg ze de buitenlandministers te kijken naar mogelijkheden om op termijn weer goede banden met Rusland aan te knopen. Mogherini's tekst werd meteen gelekt en commentatoren slepen de messen. Een hernieuwd Russisch offensief in Oekraïne drong haar nota vervolgens naar de achtergrond. "Ze peilt wat de reacties zijn, en gaat niet verder dan wat mogelijk is", schat Van Baalen in.

Lees het hele artikel in Trouw of via Blendle (€ 0,15)

Foto: buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini