Beter samenwerken om schulden te voorkomen

Met dank overgenomen van L.Th. (Lea) Bouwmeester i, gepubliceerd op woensdag 15 april 2015, 18:02.

De PvdA wil voorkomen dat mensen hun zorgpremie niet kunnen betalen, en wanbetaler worden. Mensen met een laag inkomen worden ondersteund. Een goede zaak. Tegelijkertijd moeten mensen die er alles aan doen om schulden bij de zorgverzekeraar af te lossen betere ondersteuning krijgen. Ook roepen we het kabinet op om meer te doen om wanbetaling te voorkomen: met betere voorlichting en samenwerking tussen verzekeraar, gemeente, en schuldhulpverlening, voorkom je schulden. Ook willen we dat het voor verzekerden met een schuld makkelijker wordt om uit te vinden op welke vormen van ondersteuning zij recht hebben.

Vaak hebben mensen met een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar meer schulden. Het hebben van schulden legt financieel, maar zeker ook sociaal en emotioneel een grote druk op mensen. Om te voorkomen dat de situatie erger wordt, moet je er snel bij zijn. Daarom vroeg ik de minister in welke mate verzekeraars hun best doen om klanten te wijzen op betalingsachterstanden.

Voor de PvdA is het belangrijk dat zorgverzekeraars goed samenwerken met de schuldhulpverlening en gemeentes. Zeker als de verzekerde ook schulden heeft bij andere instanties. Daarnaast valt het me op dat er op het gebied van voorlichting ook nog een hoop beter kan. We willen graag dat zorgverzekeraars beter hun best doen om risicogroepen op de hoogte te brengen.

Voor die mensen die al in de zogeheten ‘wanbetalersregeling’ zitten kan de regering ook meer doen. Wie in de wanbetalersregeling zit, betaalt 30% extra voor zijn zorgverzekering. De PvdA wil dat mensen die langdurig netjes de premie met boete betalen, net zoals bijstandsgerechtigden, de mogelijkheid krijgen om de wanbetalersregeling te verlaten en weer het normale bedrag te betalen.

Al met al is het opvallend en daarom zorgelijk dat veel verzekerden met betalingsproblemen de weg naar de verscheidene vormen van ondersteuning niet kennen. De PvdA wil daarom dat de minister zorgt dat de toegang tot ondersteuning in de zorgkosten eenvoudig en vindbaar is. Zodat het bijdraagt aan voorkomen van schulden en nog erger voorkomen van zorg mijden.