Voorstel tot wijziging van het Reglement van Orde - Voorstel tot wijziging van het Reglement van Orde in verband met aanpassing van de regeling rondom kabinets(in)formatie

Dit voorstel is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 34187 - Wijziging van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer in verband met aanpassing van de regeling rondom kabinets(in)formatie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel tot wijziging van het Reglement van Orde in verband met aanpassing van de regeling rondom kabinets(in)formatie; Voorstel tot wijziging Reglement van Orde; Voorstel tot wijziging van het Reglement van Orde
Document­datum 14-04-2015
Publicatie­datum 14-04-2015
Nummer KST341872
Kenmerk 34187, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

34 187 Voorstel tot wijziging van het Reglement van Orde in verband met aanpassing van de regeling rondom kabinets(in)formatie

Nr. 2 VOORSTEL

Het Reglement van Orde van de Tweede Kamer wordt als volgt gewijzigd:

I

Artikel 139a wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid wordt «te benoemen» vervangen door: aan te wijzen.
  • 2. 
    Er wordt een lid toegevoegd, luidende:
  • 5. 
    De aanwijzing van een informateur dan wel formateur geschiedt onder toepassing van de artikelen 69 tot en met 73.

II

In artikel 139b wordt na de «De Kamer kan» ingevoegd: tijdens de uitvoering en.

Toelichting

Dit voorstel strekt tot het aanbrengen van enige wijzigingen in het Reglement van Orde die aansluiten bij de aanbevelingen uit het rapport van de commissie Bovend’Eert (Kamerstuk 33 410, nr. 72, zie met betrekking tot het Reglement m.n. p. 72-74). Het gaat daarbij om de volgende wijzigingen:

Onderdeel I, onder 1

Hierbij wordt in artikel 139a, eerste lid, «te benoemen» gewijzigd in «aan te wijzen» om in het artikel de terminologie op dit punt te uniformeren, zodat in alle leden consequent wordt gesproken van het «aanwijzen» van een (in)formateur.

Onderdeel I, onder 2

Via deze wijziging wordt een extra lid aan artikel 139a toegevoegd, op grond waarvan de aanwijzing van de (in)formateur plaatsvindt met behulp van de artikelen 69-73 (Stemmingen over zaken). In lijn met de aanbevelingen van de commissie Bovend’Eert is op de keuze voor deze personen de meer omslachtige procedure uit de artikelen 74 e.v. (Stemmingen over personen) dus niet van toepassing.

Onderdeel II

Dit onderdeel strekt ertoe in artikel 139b te verduidelijken dat de Kamer (in)formateurs ook tijdens de uitvoering van hun opdracht kan uitnodigen om over het verloop van die opdracht inlichtingen te verschaffen. Dit aangezien de Kamer ook in het verleden heeft gedebatteerd in aanwezigheid van (in)formateurs vóór de afronding van hun werkzaamheden.

De voorzitter van de Commissie voor de Werkwijze, A. van Miltenburg,

De griffier van de Commissie voor de Werkwijze, P. van Doorn


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.