Festival van het Vrije Woord, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 11 augustus 2020
kalender

Festival van het Vrije Woord, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 2 mei 2015 19:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen A.Ch. (Andrée) van Es i, E.E. (Eberhard) van der Laan i, R. (Rena) Netjes i e.a.
organisatie De Balie i

Let op: dit programma is uitverkocht. Er is geen verkoop aan de deur en ook geen wachtlijst voor niet-opgehaalde reserveringen. Het programma is niet live te volgen, maar zal na afloop te zien zijn op www.debalie.nl/de-balie-tv.

Vrijheid om je mening te geven lijkt zo gewoon als het drinken van een glas helder water. Het is vanzelfsprekend als je het hebt en een ramp als het je ontbreekt. Daarom organiseren wij, aan de vooravond van de Internationale Dag van de Persvrijheid, het Festival van het Vrije Woord. Een viering, maar ook een protest tegen de bedreiging ervan: een belegering van het vrije woord.

Vierentachtig procent van de wereldbevolking leeft in een land waar de vrijheid van meningsuiting aan banden is gelegd. Wie zich durft uit te spreken riskeert bedreigingen, celstraf, marteling of zelfs de doodstraf. Dat weerhoudt burgers, journalisten en actievoerders wereldwijd niet om hun overtuiging te uiten, hun waarheid te spreken en de feiten boven te laten komen. Maar ook dichter bij huis staat de vrijheid van meningsuiting onder druk.

Daarom laten we het publiek tijdens het Festival van het Vrije Woord ervaren wat het betekent om continu te worden beveiligd en onder druk te staan, zoals in landen als Egypte, Turkije of Rusland, maar ook zoals Edward Snowden, Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali, hier en elders. En wat het betekent als je een debat over het vrije woord wilt organiseren: dat De Balie hiervoor moet voldoen aan strenge veiligheidsmaatregelen, en sprekers en organisatie zich zouden kunnen terugtrekken uit angst voor mogelijke dreiging. We voeren deze avond een strikt toegangsregime. Bezoekers mogen maar één kaartje per persoon kopen, een ID is verplicht om toegang te krijgen en er staan controlepoortjes bij de ingang. Om het publiek ter plekke te laten zien én ervaren welke gevolgen vechten voor het vrije woord daadwerkelijk heeft.

Maar vooral vieren we het Festival van het Vrije Woord met journalisten, politici en kunstenaars uit het binnen - en buitenland, en interessante optredens en debatten. Al-Jazeera journalist Abdullah Elshamy praat met Egypte-correspondent Rena Netjes over de persvrijheid in Egypte en zijn maandenlange opsluiting. Journalist Mehmet Ülger vertelt samen met de Turkse journalist Erol Önderoglu over de situatie voor journalisten in Turkije. En Midden-Oosten correspondent Judith Spiegel presenteert haar boek over haar ontvoering in Jemen.

Met Eberhard van der Laan (Burgemeester Amsterdam), Andree van Es (voorzitter Nationale Unesco Commissie en oud-politica), Marcel Gelauff (Hoofdredacteur NOS), Hans Nijenhuis (chef nrc.next) en Brahim Bourzik (oprichter de Moslimkrant) en Shirin Musa (Femmes for Freedom) gaan we in discussie over de grenzen van persvrijheid in Nederland. Cabaretier Hans Teeuwen zoekt op zijn manier de grenzen van de vrijheid van meningsuiting op. Politiek tekenaar Joep Bertrams zal deelnemen aan deze avond en namens TIJM Magazine zullen Ruben L. Oppenheimer, Pascal Vanenburg, Marnix Pauwels en Jeroen Weghs aanwezig zijn. Verder betoogt Zihni Özdil dat het vrije woord in Nederland niet vanzelfsprekend is. En zanger Felix Strategier brengt prachtige vrijheidsliederen ten gehore.

PROGRAMMA

Grote zaal

Opening door BNR-presentatrice Petra Grijzen

Dagelijks bereiken ons berichten van opgepakte of vermoorde journalisten in bijvoorbeeld China, Egypte of Rusland. Hoe kunnen journalisten nog vrij hun werk uitoefenen? Hoe is het gesteld met persvrijheid in de wereld? Petra Grijzen trapt de avond af met de nieuwste cijfers van Free Press Unlimited in de Persvrijheidsmonitor.

Eberhard van der Laan en Yoeri Albrecht over de grenzen van het vrije woord

Hoe ver moet je gaan om het vrije woord te beschermen? Is het normaal dat er veiligheidsmaatregelen zijn voor een debat over het vrije woord? De burgemeester van Amsterdam en de directeur van De Balie gaan in gesprek met de zaal over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in Nederland

Roadshow Persvrijheid met Senay Özdemir en Marcel Gelauff

Wat betekent persvrijheid voor jou? Senay Özdemir en hoofdredacteur van de NOS Gelauff starten de Roadshow Persvrijheid. Een project waarbij Nederlandse hoofdredacteuren in gesprek gaan met middelbare scholieren.

Persvrijheidslezing

De Persvrijheidslezing wordt elk jaar uitgesproken door een invloedrijke spreker die zich inzet voor persvrijheid. Hoofdredacteuren van Nederlandse media geven hun reactie op de lezing. Daarna is er ruimte voor Q&A met de zaal.

Satirische talkshow door TIJM Magazine

Hoe gebruik jij het vrije woord? Cartoonist Ruben L. Oppenheimer, schrijver Pascal Vanenburg, copywriter Marnix Pauwels en journalist Jeroen Weghs bespreken de staat van het vrije woord in Nederland in een satirische talkshow.

Show Hans Teeuwen

Hans Teeuwen en het vrije woord zijn altijd een interessante combinatie geweest. Dat zal tijdens dit festival niet anders zijn. In zijn optreden verkennen we de grenzen van vrijheid van meningsuiting.

De Salon

Persvrijheid in Turkije met journalisten Mehmet Ülger, Erol Önderoglu en cartoonist Joep Bertrams

De arrestaties van journalisten Frederike Geerdink en Mehmet Ülger hebben Nederland wakker geschud over de persvrijheid in Turkije. Maar hoe ervaren Turkse journalisten en cartoonisten zelf de persvrijheidssituatie in hun land? Gitarist Aktas Erdogan brengt zijn verhaal in muziek.

Interview met Judith Spiegel

Journaliste Judith Spiegel werd in de Jeminitische hoofdstad met haar echtgenoot ontvoerd en zat zes maanden vast. Over haar ontvoering en de nasleep ervan schreef ze een boek dat op 22 mei uitkomt. Journaliste Katinka Baehr interviewt haar daarover.

Persvrijheid in Egypte met journalisten Abdullah Elshamy en Rena Netjes en Unesco-voorzitter Andree van Es

Abdullah Elshamy, journalist voor Al Jazeera, zat tien maanden vast en werd gemarteld vanwege zijn werk als journalist. Rena Netjes wist een arrestatie te voorkomen door tijdig naar Nederland te vluchten. Tien journalisten zijn onlangs weer berecht. Hoe kunnen journalisten in Egypte en het Midden-Oosten nog werken?

Het Festival van het Vrije Woord wordt georganiseerd door de NVJ, BKB, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, Free Press Unlimited, NDP Nieuwsmedia, RNW, het Persmuseum, het Persvrijheidsfonds, Stichting Röportaj en De Balie.

 

Toegangsregels Festival van het Vrije Woord

 • • 
  Toegangsbewijzen zijn uitsluitend via de website te verkrijgen, er kan niet gereserveerd worden en er is geen verkoop bij de kassa.
 • • 
  Per persoon kan er 1 kaart gekocht worden onder opgave van uw emailadres, naam en achternaam en geboortedatum.
 • • 
  Toegang is alleen mogelijk met uw uitgeprinte e-ticket, de tenaamstelling op het e-ticket dient gelijk te zijn aan uw identiteitsbewijs. U bent verplicht zich te identificeren bij de ingang.
 • • 
  Tassen zullen bij de ingang gecontroleerd worden, wij raden u dan ook aan zo min mogelijk mee te nemen.
 • • 
  Garderobe is verplicht.
 • • 
  In het kader van veiligheidsmaatregelen bestaat de mogelijkheid van visitatie en screening.
 • • 
  Tijdens dit evenement zijn onze huisregels van toepassing. Met het bestellen van een toegangskaart voor dit specifieke evenement stemt u in zich te houden aan onze huisregels.
 • • 
  Tijdens dit evenement is De Balie uitsluitend toegankelijk voor geregistreerde deelnemers.
 

Praktische informatie Festival van het Vrije Woord

 • • 
  De deuren van De Balie gaan om 18:30 uur open.
 • • 
  Het Festival duurt van 19:30 tot 24:00 uur.
 • • 
  De online kaartverkoop sluit op 29 april om 17:00. Er is GEEN kaartverkoop aan de kassa, ook niet op de avond zelf.
 • • 
  Er vinden programma’s gelijktijdig plaats in de 2 zalen, het is dus mogelijk dat een programma van uw keuze vol is.
 • • 
  Onze foyer is geopend voor een drankje vooraf, in de pauzes en na afloop.

Inhoudsopgave

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...