De Maas Driehoek, Week 16, 2015

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op vrijdag 17 april 2015, 2:28.

Eén ding is 100% zeker: de eerstvolgende verkiezingen zijn voor de Tweede Kamer. Bij de afgelopen provinciale- en waterschapsverkiezingen zijn namens mijn partij in ieder geval twee kandidaten uit het Land van Cuijk verkozen. Dat zijn mijn goede oud-collega Carolien Angevaren, en Wouter Bollen, voormalig wethouder in gemeente Sint Anthonis. Wat zal er nu in Den Haag gebeuren nu een volgende verkiezing voor de Tweede Kamer zal zijn. Meer of minder politieke profilering? Mijn gevoel zegt minder. De economie trekt immers aan en de verkiezingsmoeheid kan ook bij u zomaar toeslaan, en dat weten alle politieke partijen in Den Haag.

Doordat Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff, die ik beide goed ken, respectievelijk minister en staatssecretaris zijn geworden, zijn er ook weer nieuwe VVD-Kamerleden benoemd. Daardoor heb ik de kans gekregen om weer een keer van woordvoerderschap te wisselen. Ik heb het onderwerp sport helaas ingeleverd, maar ik heb daarvoor cultuur teruggekregen. Er speelt in de Tweede Kamer gewoon meer over cultuur, denk daarbij aan beleid, wetgeving en geld.

De komende week staat wat cultuur betreft meteen een mooi debat op de agenda. Het gaat over de vaste boekenprijs. Misschien dat u het niet weet, maar in Nederland geldt voor boeken tot één jaar na publicatie een vaste prijs in alle winkels. In die periode mogen winkels ook geen klantenacties plannen voor deze boeken. Het debat was voor mij een goede aanleiding om maar weer een Cuijkse ondernemer op te zoeken en te vragen hoe hij die vaste boekenprijs ervaart. Ik ben niet zo’n voorstander van vaste prijzen, ik ben meer voor vrijheid voor ondernemers en goede prijzen voor de lezers. De input van de ondernemer neem ik zeker mee, al zullen we het over een vaste boekenprijs niet eens worden.