Voorkom onherstelbare gehoorschade bij jongeren

Met dank overgenomen van A.G. (Agnes) Wolbert i, gepubliceerd op vrijdag 10 april 2015, 8:02.

Foto Flickr / Kristoffer Concert Photos

Stel je voor. Je kunt gesprekken om je heen niet meer goed horen. Of je hebt de hele dag een nare suis of pieptoon in je oor. Je zou haast denken dat zoiets weinig voorkomt. Helaas is niets minder waar. Uit de Hoortestenrapportage van de Hoorstichting blijkt vandaag dat inmiddels een kwart van de jongeren slecht hoort. Door te harde muziek in koptelefoontjes of bijvoorbeeld door in het uitgaansleven, zonder het zelf te weten, blootgesteld te worden aan te harde muziek die het aantal veilige decibels fors overschrijdt. Of door te dicht bij geluidsboxen in de buurt een biertje te drinken.

Ik wil niet accepteren dat zó veel jongeren onherstelbare gehoorschade hebben opgelopen en dat deze aantallen in de toekomst alleen maar toenemen. Er moet nú iets gebeuren. Het is nu echt tijd voor duidelijke maatregelen en partijen die verantwoordelijkheid nemen. We zeggen al jaren dat er een effectieve aanpak moet komen en toch stijgt het aantal jongeren met onherstelbare gehoorschade.

Opgelopen gehoorschade is onherstelbaar. Los van het gegeven dat een voortdurende piep in je oor (tinnitus) nare lichamelijke klachten veroorzaakt zoals chronische slapeloosheid, beperkt het ook de maatschappelijke participatie. Als je slecht hoort of je hele leven last hebt van oorsuizen, kun je bijvoorbeeld niet lesgeven. Of in het leger.

Dat we iets aan gehoorschade kunnen en moeten doen is niets nieuws. Daarom stelden verschillende betrokken partijen een tijd terug het Nationaal Hoorconvenant op. Daarin hebben zij afspraken gemaakt over het voorkomen van gehoorschade. Vandaag stelt de Hoorstichting echter dat het convenant niet werkt. En daar schrik ik van. Dat betekent dat we er niet voldoende in slagen om jongeren te beschermen tegen gehoorschade. Daarom kom ik met een actieplan met concrete maatregelen om gehoorschade te voorkomen:

  • Betere voorlichting door basis-, Mbo-scholen en ouders. Het is van belang om al op jonge leeftijd de juiste voorlichting te geven om gehoorschade te voorkomen. Met moderne lessen en hoortest-apps bereiken we jongeren al in een vroeg stadium;
  • Er moet, in samenwerking met de Hoorstichting, een nationale campagne ontwikkeld worden om mensen voor te lichten over de gevaren en risico’s van hard geluid en hoe ze zichzelf daar tegen kunnen beschermen;
  • GGD’en moeten bij hun schoolarts-contactmoment op 14-jarige leeftijd een gehoortest afnemen bij scholieren en hen advies geven over het voorkomen van schade; die test kan bij risico- gevallen worden herhaald op het laatste contactmoment op 15 / 16-jarige leeftijd.
  • Gemeenten moeten in vergunningen strengere eisen stellen aan festivals, evenementen, cafés en clubs. Bijvoorbeeld door regels te stellen aan het maximaal aantal decibel waaraan bezoekers blootgesteld mogen worden;
  • Gemeenten moeten in vergunningen opnemen dat zij sancties opleggen aan festivalorganisatoren en horecaeigenaren als de (geluids-)regels niet worden nageleefd;

We moeten af van een algemene projectmatige aanpak: het is de hoogste tijd voor een robuust meerjarenplan met duidelijke ambities van het Kabinet. Op die manier kunnen alle veldpartijen doorpakken en tot resultaat komen.