Startups moeten kennismigranten goedkoper kunnen halen

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op donderdag 9 april 2015, 2:14.

Op dit moment zijn bedrijven ruim €5.000,- kwijt aan het aanvragen werkvergunningen voor specifiek geschoold personeel van buiten de Europa. Voor kleine bedrijven, en startups in het bijzonder, zijn deze kosten erg hoog. Het aannemen van niet-Europese hoogwaardige kenniswerkers moet wat de VVD betreft makkelijker, sneller en vooral goedkoper.

In een motie heeft Michiel van Veen (woordvoerder Economische Zaken voor de VVD-fractie) de minister van Economische Zaken Henk Kamp daarom de opdracht gegeven om te onderzoeken of de zogenaamde legeskosten voor startende ondernemers omlaag kunnen. De motie is op 31 maart jl. met brede steun van de Tweede Kamer aangenomen.

Michiel van Veen: "Het gaat hier om mensen met unieke vaardigheden die in ons land en Europa zeer veel gevraagd zijn. Of het nou een software developer is of een app-ontwikkelaar. Zij zijn van groot belang voor onze startups, een belang dat het kabinet ook onderschrijft. De drempel voor het aannemen van deze mensen is nu zo hoog, dat we economische kansen missen. Kansen op economische groei en innovatie, op meer welvaart en uiteindelijk ook meer banen. Het moet met een beetje goede wil toch mogelijk zijn om die legeskosten van ruim 5.000 euro flink te verlagen? Ik vind dit erg belangrijk, het raakt echt aan de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland.”