Waar onderhandelen ophoudt

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com

Titus Brandsmalezing 2015 door Ernst Hirsch Ballin

In de Titus Brandsmalezing 2015 gaat Ernst Hirsch Ballin in op de betekenis van overeenkomsten als vreedzame ordening van het samenleven, maar ook op de grenzen daarvan. Niet elk compromis is goed. In de strijd tegen terrorisme hebben zelfs democratische regeringen gemeend een tussenoplossing te kunnen afspreken met de verhoorders van gedetineerden: een vorm van folteren, maar zonder zichtbare sporen. Ze compromitteerden daarmee het doel van hun eigen strijd. Medemenselijkheid mag niet worden opgeofferd aan angsten of winstbejag.

Overeenstemming is niet altijd mogelijk. Een rechtsstaat biedt ook een andere weg. Er kan worden beslist bij meerderheid en er is onafhankelijke rechtspraak - maar dat is alleen maar aanvaardbaar omdat onze Grondwet, als belichaming van ons ‘sociaal contract’, de fundamentele rechten van minderheden beschermt. De beslissende maatstaf is de waardigheid van iedere mens, die we respecteren in wat we accorderen, maar ook in wat we niet kunnen aanvaarden.

Meer informatie over de Titus Brandsmalezing op 12 juni 2015


1.

Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR)

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is een kenniscentrum en adviesorganisatie van de regering en het parlement op het gebied van grote maatschappelijke vraagstukken.

De WRR informeert en adviseert de regering en het parlement over ontwikkelingen die de samenleving op de lange termijn kunnen beïnvloeden. Om dit te kunnen doen heeft de WRR regelmatig contact met onder meer beleidsmakers, politici en wetenschappers. Daarnaast werkt de WRR samen met universiteiten, overige adviesraden en planbureaus. De WRR is gestructureerd als een denktank.

2.

Meer over...