Erik Ziengs: Toeristenkaart als visitekaart

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op woensdag 1 april 2015, 1:50.

VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs heeft bij Minister Kamp gepleit voor een speciale Toeristen OV-kaart. Die Toeristenkaart moet een echt visitekaartje voor Nederland worden. Buitenlandse toeristen kunnen voor een vast bedrag een OV-kaart kopen. Waarmee ze toegang hebben in alle vormen van Openbaar Vervoer. Erik Ziengs: “Reizen door Nederland moet voor buitenlandse toeristen weer leuk worden. Nu is dat voor hen volstrekt onoverzichtelijk. Het huidige systeem veroorzaakt vooral een hoop stress”.

Erik Ziengs deed dit voorstel tijdens een debat over de gastvrijheids-economie. Hij heeft bij de VVD Toerisme & Recreatie in portefeuille: “Inkomend toerisme is een enorme groeimarkt voor Nederland. In 2020 kan deze groei voor meer dan 80.000 banen zorgen. De recreatiesector wordt dus steeds belangrijker. Een betere bereikbaarheid van allerlei trekpleisters betekent meer banen. Een toerist wil het maximale uit zijn verblijf in Nederland kunnen halen. Die wil zonder gedoe van Amsterdam naar Maastricht en als het even kan Giethoorn meepakken.”

Erik Ziengs noemt het een gemiste kans voor Nederland als daar niet op wordt ingesprongen. Hij noemt de Londense Oystercard een goed voorbeeld: “Een helder en toegankelijk systeem, waarmee je overal kunt komen. Buitenlanders die ons land bezoeken willen zich geen zorgen maken over waar en hoe al die kaartjes gekocht moeten worden. Die moet je niet lastig vallen met het versnipperde vervoersysteem in OV-land.”