Ernst Hirsch Ballin over de rechtsstaat

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 11 mei 2015 20:00
aanwezigen E.M.H. (Ernst) Hirsch Ballin i, E. (Edwin) Bakker, P.H.M. (Paul) Scheffer, B.A. (Beatrice) de Graaf i, P.J. (Paul) Scheffer e.a.
organisatie ProDemos i

In deze eerste lezing over de weerbaarheid van de democratie gaat prof. dr. Ernst Hirsch Ballin in op het onderwerp rechtsstaat.

De rechtsstaat beschermt en stelt grenzen. In tijden van spanning wordt de rechtsstaat uitgedaagd. Hoe is verweer mogelijk tegen mensen die vinden dat onze rechtsstaat te veel ruimte geeft aan belediging van mensen en groepen? En omgekeerd tegen mensen die begrenzing van de vrijheid van meningsuiting als een bedreiging van de rechtsstaat zien? En wat zeggen we tegen mensen die het vertrouwen in de rechtsstaat kwijt zijn omdat zij zich er niet door beschermd voelen?

Prof. dr. Ernst Hirsch Ballin is hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid.

Praktische informatie

  • maandag 11 mei
  • 20.00-21.30 uur, inloop vanaf 19:30 uur
  • Studio Dudok, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang is gratis
  • Aanmelden via aanmelden@prodemos.nl

Collegereeks: Weerbaarheid van de democratie

Deze lezing is onderdeel van de collegereeks ‘Weerbaarheid van de democratie’.

De democratische rechtsstaat is geen rustig bezit. Uit de aard van de zaak, kun je zeggen: de waarde van democratie en rechtsstaat ligt in het vermogen om vreedzaam met verschillen om te gaan, ook met sterke, ideologische verschillen. Maar daarvoor is toch een zekere gezamenlijkheid een vereiste. Een minimaal vertrouwen in de werking van de democratische rechtsstaat is essentieel. En een voorwaarde is ook dat mensen een zekere openheid en welwillendheid tonen jegens anderen.

In de loop van de tijd is de democratische rechtsstaat vaker uitgedaagd door mensen die zich er buiten plaatsten (“Jouw rechtsstaat is de mijne niet.”) en ook door mensen die de neiging hebben personen of groepen buiten te sluiten. In onze tijd gaat het concreet om de sympathie van mensen voor gewelddadig jihadisme, om bedreigingen van de vrijheid van meningsuiting, om de reactie daarop in angst en in vijandigheid tegenover de Islam. De aanslagen in Parijs, de reacties en de tegenreacties daarop maken de vraag naar de weerbaarheid van onze democratie weer extra actueel.

Andere lezingen in deze reeks zijn:

Ook interessant: Masterclass Terrorisme

De Haagsche Nieuwsacademie organiseert de Masterclass Terrorisme: Edwin Bakker behandelt in drie avonden verschillende aspecten van terreur om zo het hedendaagse terrorisme beter te begrijpen. Zo bekijkt Bakker het begrip terrorisme vanuit een wetenschappelijk perspectief en geeft hij een overzicht van terreur door de jaren heen. Op de tweede avond wordt als casestudie de Islamitische Staat (IS) behandeld. Er wordt gekeken naar hun ideologie en naar de vraag of IS succesvol kan worden bestreden. Op de derde avond zal Bakker ingaan op het fenomeen polder-jihadisten. Zijn aanslagen zoals in Parijs ook in ons land te verwachten? En hoe kan Nederland voorkomen dat Nederlandse jongeren radicaliseren?

Meer informatie


Inhoudsopgave

  1. ProDemos
  2. Meer over...

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...